Március 15. - Szabadság szívünk és szándékunk szerint

Pápa - A fúvószenekar pattogó indulói, a díszőröket vezénylő parancsszavak, a huszárok bevonulása vezette fel a városi ünnepséget délelőtt tíz órakor. A rendezvényt hagyományosan a Március 15. téren tartották.

Nagy Imre

Elsőként Unger Tamás lépett a történelmünk dicső korszakát idéző pódiumra, hogy ünnepi beszédében megemlékezzen az 1848-as forradalomról. A város alpolgármestere a nemzet sorsát eldöntő, a további utat kijelölő pillanatként jellemezte a százhatvannégy évvel ezelőtt történt eseményeket, amelyek egyként kedvesek minden magyar szívének. Szólt a szabadság akkori és mai értelmezéséről, az eszményt ma fenyegető baljós árnyakról is.

Beszédét követően a Komáromi Sándor szerkesztette és rendezte Él a nemzet! című zenés-táncos, irodalmi műsort mutatták be a Teleszterion Színházi Műhely tagjai, a Vadvirág táncosai, a Dűvő Népzenekar, Kincses László, Müller Sára, a Ramazuri Társulat és a város vegyes karainak férfi énekesei közreműködésével. A mély gondolatokat megfogalmazó összeállítás nagy tetszést váltott ki a teret megtöltő közönség körében. Hagyomány, hogy az ünnepen adják át a város elismeréseit az arra érdemeseknek.

Dr. Áldozó Tamás polgármester - a képviselő-testület döntése alapján - idén Klaus Blos német üzletembernek, a  Teuton Lovagrend nagymesterének, és Kocsis Tibor pápai születésű fiatal filmrendezőnek nyújtotta át Pápa Város Díszoklevelét. A lélekemelő ünnepség díszsortűzzel és az ihászi csata emlékművének megkoszorúzásával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!