Legyőzni az infarktust - Egy percen belül teljes diagnózis

Egy izraeli cég adományából, több, mint egy tucat speciális EKG műszert kapott a megyei mentőszolgálat. A legmodernebb technológiát használó, januártól már üzemelő készülékek, az infarktusos betegek ellátását teszik gyorsabbá.

Martinovics Tibor

A készülék segítségével mellkasi fájdalom esetén a helyszínen egy perc alatt komplett EKG vizsgálatot készíthető, majd az általa rögzített hangjeleket telefonon keresztül a Balatonfüredi Szívkórházba telepített számítógépnek továbbítják, ahol a nap huszonnégy órájában szakemberek értékelik azonnal a szívhangokat.

- Óriási előrelépés ez az ellátásban, rengeteg idő spórolható meg vele. A diagnózis egyenesen a Szívkórház intenzív osztályára érkezik, ahol nagy rutinnal rendelkező szakemberek döntenek azonnal arról, mi legyen a beteg sorsa.

Eddig sem a háziorvos, sem az esetkocsival érkező mentő nem tudott a helyszínen EKG-t csinálni, ahhoz be kellett szállítani a mellkasi fájdalomra panaszkodó beteget a veszprémi kórházba. Ha ott kiderült, hogy infarktus, akkor ment tovább a Szívkórházba. Ez a folyamat most jelentősen lerövidül - összegzett dr. Czirner József a regionális mentőszolgálat főorvosa.

A régiós igazgatótól megtudtuk a megyei mentőszolgálat tizennégy készüléket kapott, minden mentőállomásra kerül egy-egy belőlük, így a megye valamennyi részén jó esély van rá, hogy a mellkasi fájdalomra panaszkodó beteghez riasztott mentőegység a helyszínen el tudja végezni a gyors diagnózist. Már elkezdődött a kollégák továbbképzése, január 5-től már teljes biztonsággal tudjuk üzemeltetni a rendszert.

A megyei mentőszolgálat évente átlagosan ezer esetben vonul ki infarktusos, vagy infarktus gyanús esethez. A gyors ellátás, a szívcentrum működése miatt az utóbbi években a megyében jelentősen csökkent az infarktus okozta halálok száma, sőt az időben kapott kezeléseknek köszönhetően a betegek a korábbiakhoz képest sokkal jobb életminőségben élhetik tovább életüket. Az új diagnosztika tovább növeli az infarktusos betegek életben maradási esélyeit - vélekedett Czirner József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!