Klímabarát települések - Kiemelten fontosnak tartják a klímavédelmet

Küngös - A Klímabarát települések Szövetsége által szervezett Nyílt Tér Hét elnevezésű programot rendezték meg a napokban a településen, amelynek keretében fórumbeszélgetést tartottak, és egészséges ételeket kóstolhattak az érdeklődők.

Halmos György

- Küngös a megyéből elsőként csatlakozott a klímabarát településekhez, szeretnének több olyan beruházást megvalósítani, ami által csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás, valamint a környezetszennyezés.

Szabó Gergely, a település polgármestere elmondta, hogy vitaindítóként "A hülyeség kora" című filmet vetítették le, majd a Nyílt Tér Hét egyik szervezője, a Védegylet szövetség munkatársa Simonyi Borbála tartott előadást. A polgármester szólt arról, hogy próbálnak a településen is mindent megtenni azért, hogy klímatudatosabbak legyenek a helyiek, jó lenne viszont, ha az erőfeszítéseiket a kormányzat is támogatná.

A rendezvény szünetében egészséges alapanyagokból készített ételeket kóstolhattak meg az érdeklődők.

A polgármester beszélt arról is, hogy a közelmúltban megalakult a Küngösi Szociális Termelő és Értékesítő Szövetkezet, aminek egyik célja, hogy a hátrányos helyzetűeket, munkanélkülieket munkához jutassa, másrészt visszatérjenek ahhoz a hagyományhoz, hogy a helyben megtermelt felesleges élelmiszert helyben értékesítsék. Ez a kezdeményezés egyébként a kistérségben, de a régióban is egyedülállónak számít. Az önkormányzat koordináló szerepet vállal.

A szövetkezet a tervek szerint foglalkozik feldolgozással, újrahasznosítással, próbálják meghonosítani a ridegtartást. A termékeikkel kistérségi vásárokon, piacokon akarnak megjelenni. Az önkormányzat a tevékenységhez területet biztosít - ismertette a polgármester.

A napokban hét hátrányos helyzetű munkavállalót vettek fel a varrodába. A megváltozott, vagy hátrányos munkahelyzetűek munkavállalását a munkaügyi központok is támogatják. Egyik célunk, hogy csökkentsük a faluban a munkanélküliséget, szeretnénk segítséget nyújtani helyi fiataloknak - közölte Szabó Katalin, a szövetkezet elnöke.

A klímabarát települések elkötelezik magukat a melegházhatást kiváltó gázok csökkentése mellett, az egyesület ehhez nyújt szakmai tanácsot és segítséget.A Szövetség célja, hogy Magyarországon minél több településnek legyen saját, szakmailag megalapozott klímastratégiája, valamint a klímaprogramok megvalósításának elősegítése és a települések érdekképviselete klímavédelmi kérdésekben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!