Kevesebb vendég a szállodákban

<b>Budapest</b> - Egy százalékkal csökkent 2008. január-novemberben a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. A szálláshelyek árbevétele fél százalékkal mérséklődött.

Kiss Nikolett

2008 november végéig 3,3 millió külföldi vendég 9,479 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma egy százalékkal emelkedett, miközben a vendégéjszakák száma két százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. 

A hat legnagyobb küldő ország közül Németországból, Ausztriából, az Egyesült Államokból és Olaszországból érkeztek kevesebben, míg Nagy-Britannia és Románia esetében jelentősen bővült a forgalom. 

A lengyel, a cseh, a norvég, továbbá az orosz vendégforgalom növekedése számottevő, amíg a francia és a spanyol vendégek száma folyamatosan csökkent. A külföldi vendégforgalom közel 80%-át realizáló szállodákban az eltöltött vendégéjszakák tekintetében a három- és az ötcsillagos kategóriában lényegében stagnált, az összes többinél mérséklődött az igénybevétel.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 3,853 millió belföldi vendéget és 9,365 millió belföldi vendégéjszakát regisztráltak. 

A vendégek száma két százalékkal emelkedett, míg a vendégéjszakáké lényegében nem változott. A belföldi vendégforgalom 62%-át fogadó szállodákban két százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az előző évhez viszonyítva, a négy-, valamint az ötcsillagos egységekben 10, illetve 16%-os volt a bővülés. 

A belföldi vendégek körében népszerű - a vendégéjszakák 15%-át regisztráló - panziók esetében két százalékos mérséklődést mértek. A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 31%. A szabadidejük eltöltése miatt utazók 11%-ának elsődleges célja az egészségturizmus volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!