Idén sem kímélte az időjárás az utakat - Megyei kátyú-körkép

<b>Megyei körkép</b> - A tél derekán, tél végén rendszeresen visszatérő probléma az utak kátyúsodása. Van-e elegendő pénz városainkban a javításra, meg tudják-e oldani a feladatot? - ennek járt utána lapunk.

Munkatársainktól

Balatonalmádiban mintegy 120 kilométer útfelület karbantartásáról kell gondoskodni a városgondnoksági intézménynek - tudtuk meg Agg Z. Tamástól

Az intézmény vezetője elmondta, a kátyúzásra 15 millió forintos kerettel rendelkeznek. Jelenleg a rugalmas burkolatú, tehát a murvázott utak javítását végzik. A fagy a bitumes utakat is kikezdte, de ezek csak kisebb hibák, a kátyúzást március első hetében kezdik el, akkor viszont valamennyi hibát kijavítják. 


Veszprémben folyamatosan javítják a balesetveszélyes kátyúkat
(Fotó: Kőrösparti Beatrix) 

Jóval nagyobb gond, hogy a város kezelésében lévő utak nagy részén vékony, négyöt centiméteres a bitumenfelület, ezért pókhálosodik. Ezt a problémát nagy felületi javításokkal lehetne kezelni, ami rendkívül drága. 

A város folyamatosan illeszti bele a költségvetésébe az ehhez szükséges pénzt. A városon áthaladó fő közlekedési utak javítása az Állami Közút Kht. feladata - közölte Agg Z. Tamás.

- Veszprémben folyamatosan javítják a balesetveszélyes kátyúkat - mondta lapunk érdeklődésére Kovács Zoltán, a városüzemeltetési iroda vezetője. 

Hozzátette, az állandó fagy és a felmelegedés sokkal nagyobb károkat okozott, mintha folyamatosan, több hétig nulla Celsius fok alatt lett volna a hőmérséklet. Szinte minden úton akad egy-két nagyobb kátyú és több apró mozaikos repedés, ezek felmérése még tart, de valószínűleg többe kerül a javításuk, mint tavaly.

- A tél számottevő károkat okozott Pápa útjain - tudtuk meg Bánhidi Lászlótól, a városgondnokság vezetőjétől. 

A sok csapadék és a hosszan tartó fagy számos helyen kikezdte az útburkolatot. Most mérik fel a károkat, és ha a város költségvetését jóváhagyja a képviselő-testület, azonnal megkezdik a helyreállítást. 

Amíg ez megtörténik, a mélyebb kátyúkat ideiglenesen kijavítják, illetve lezárják. A városgondnokság vezetője kéri, hogy ha a lakosok újabb kátyúkat tapasztalnak, azt jelezzék. 

Bánhidi László azt is elmondta, hogy a rossz útviszonyok okozta károk ellensúlyozására van biztosításuk. Ha egy autóst a kátyúkból adódóan baleset, kár ér, és ezt megfelelően bizonyítani tudja, a városgondnokság megtéríti a kárt.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!