Gyilkolhat a hideg idő

Veszprém - Az elmúlt években nem fagyott meg hajléktalan az utcán, de a rendkívüli hidegben fokozottan ügyelnek a fedél nélküliekre.

Munkatársainktól

A Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Házának vezetője beszélt erről lapunknak. Szaller Péter elmondta, reggel 8-tól este 10-ig fokozott utcai jelenlétet biztosítanak, éjszaka pedig készenléti szolgálatot működtetnek. Napközben teajárat járja körbe a várost, esténként krízisjárat keresi fel a hajléktalanok által előszeretettel látogatott helyeket. Meleg teát, élelmiszert osztanak, és akit csak lehet, rábeszélnek arra, vegye igénybe a rendkívüli esetre fenntartott "alacsony küszöbű szálláshelyet". A cél az - hangsúlyozta Szaller Péter -, hogy senki nem maradjon a szabadban a mostani kemény hidegben. Ezt a hajléktalanok is belátják, a krízisesetre fenntartott szálláshely 100-110 százalékon üzemel.  

Szaller Péter, a Befogadás Házának vezetője fehívta rá a figyelmet, hogy 30-237-6695-ös telefonszámon 24 órás ügyeletben fogadnak minden, hajléktalanokkal, rászorulókkal kapcsolatos bejelentést.

- A közterületen feladatot ellátó rendőrök rendszeresen felkeresik a hajléktalanok tartózkodási helyeit, felhívják figyelmüket a melegedők, hajléktalanszállók igénybevételének lehetőségére - közölte megyei főkapitányság szóviője.

Kómár Viktória szólt arról is, hogy a gépkocsizó járőrök termoszban meleg teát és műanyag poharakat is magukkal hordanak, amellyel szükség esetén megkínálják a hidegben huzamosabb ideig tartózkodókat. A főkapitányság a hosszan tartó rendkívüli hidegben együttműködik a katasztrófavédelmi igazgatóság helyi egységeivel, a polgárőrökkel, továbbá fokozott kapcsolatot tart fenn azokkal a csoportokkal (vallási közösségekkel, gyülekezetekkel), szolgáltatókkal, amelyek naponta érintkeznek a rászorulókkal. Kiemelkedő szerepük  van a körzeti megbízottaknak is, akik folyamatosan járják területüket, figyelik az egyedül élőket, időseket, tájékoztatják őket az igénybe vehető segítségekről (például szociális célú tűzifavásárlásról).

A járőrök a fagyhaláltól mentettek meg vasárnap este egy férfit Balatonalmádiban. A rendőrök állampolgári bejelentés alapján mentek ki a helyszínre, ahol egy erősen ittas, magatehetetlen ember feküdt az utcán. A 64 éves férfit előállították, adatait ellenőrizték, majd a mentőszolgálat a helyi lakost a veszprémi kórházba szállította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!