Fogyó buszjáratok, elúszó uniós pénzek

Balatonfüred - A tervezett témák utáni vegyes ügyeké volt a főszerep a balatonfüredi kistérségi társulás legutóbbi ülésén.

Győrffy Árpád

A Filep Miklós elnök vezetésével zajló fórumon vita nélkül, egyhangúlag elfogadták a költségvetés első féléves teljesítéséről szóló beszámolót és a gazdasági terv módosítását. 

A vegyes ügyek között elsőként Kis-Pál Miklós dörgicsei polgármester dr. Bóka Istvánt parlamenti képviselőként kérdezte arról, milyen változás várható az önkormányzatok szabályozásában, írjanak-e ki pályázatot a megüresedett körjegyzői állásra. 

A füredi polgármester azt ajánlotta, mindenképpen figyeljenek a költségvetés elfogadására, mert amit esetleg az önkormányzati törvényben nem módosítanak, gazdasági kényszerként megjelenhet a finanszírozásban.

Schumacher József csicsói polgármester a társulás közös fellépését szorgalmazta a Balaton Volánnal szemben. Mint elmondta, a cég augusztus elsejétől több fontos Nivegy-völgyi járatott megszüntetett. 

Vasárnap 10.27 órakor (délelőtt) indulhatnak utoljára busszal Tapolcára 3 óra 50 perces menetidővel. Veszprémbe 12.16-kor, Füredre 14.30 órakor indul az utolsó busz. 

A gyermekcentrumban dolgozók elveszítik a munkájukat, a gyerekek nem tudnak visszamenni a kollégiumokba. Október végétől hétköznapokon is közel ilyen helyzet alakul ki a Tapolcáról délután hazaindulók számára.
 
- Gyakorlatilag mindenkinek volt rossz tapasztalata az uniós források pályázati elosztásával kapcsolatban. Ahogy megyünk Pest felé, úgy fogy el a józan ész - fogalmazott az egyik polgármester a szerintük egyre bonyolultabb eljárások miatt. 

Szatírába illő példákkal mutatták be, hogy a közreműködő szervezetek milyen indokokkal halasztgatják a kifizetéseket. Többen úgy vélték, hogy a kiírási feltételek többnyire teljesíthetetlenek a kistelepülések számára. 

Az ésszerű és indokolt fejlesztések helyett presztízsberuházásokra megy el a pénz. Ahogy menetközben a szamár szája előtt, lógatják a sárgarépát, velünk is így csinálnak a pályázati pénzekkel. Most már látszik, ahogy a szamár, mi sem érjük el soha - fakadt ki egyik polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!