Félreáll, de nem csalódott - Debreczenyi János az elmúlt négy évről

Veszprém - Rendszeresen kilátogatok a csatornaberuházáson dolgozókhoz, rettentően fontos nekem, hogy lássam, hol tart ez a jelentős munka. Ilyenkor minden munkással kezet fogok. Előfordul, hogy valaki szabódik, arra hivatkozva, piszkos a keze. Erre én azt szoktam mondani, hogy a munkától soha - mesélte Debreczenyi János a Naplónak.

Varga Domokos Péter

Veszprém város polgármesterével a négyéves ciklust áttekintő beszélgetést készítettünk, tudva, hogy korábbi támogatója, a Fidesz ezúttal másik jelölt mellé tette le a voksot.

- Csalódott ember ül most velem szemben?

- Nem, egyáltalán nem.

- Azért kérdezem, mert a beiktatásakor azt nyilatkozta, összesen nyolc évre tervez polgármesterként.

- De azt is hozzátettem, hogy csak akkor, ha a saját értékrendem szerint is megfelelően tudom ellátni ezt a feladatot. Ha megválasztanának, most is szívesen végezném tovább, ennek ellenére nem vagyok csalódott. Tizenhat évig voltam egyéni körzetben, nagy többséggel megválasztott képviselő, a jelzésekből ítélve megfelelően láttam el a városrész érdekképviseletét. Ehhez járult 2006-ban, hogy a teljes jobboldal - a Fidesz, a KDNP, a Fidelitas, a Nemzeti Fórum és a Védegylet Veszprémért - támogatásával megválasztottak polgármesternek. Ha nem sorakozott volna fel mögém a teljes jobboldal, nem vállaltam volna a jelölést. A támogatás mellé viszont egyetlen párt vagy szervezet sem adott egyetlen fillért sem a kampányomba. Ez a körülmény igen erős szuverenitást biztosított nekem.
 
- Miért hátrált ki olyan hirtelen ön mögül a Fidesz? A bejelentés előtt pár hónappal egy lakossági fórumon még rendkívül elismerően nyilatkozott az ön teljesítményéről Navracsics Tibor, a Fidesz városi elnöke és egyben a párt akkori parlamenti frakcióvezetője.

- A Fidesz döntése engem is teljes mértékben meglepett, június 12-én, a Fidesz választmányi ülésén szembesültem vele. A Fidesznek joga volt ehhez, információim szerint újítani, fiatalítani akartak.
 
- És a KDNP? Az a párt, amely négy éve elsőként jelölte önt?

- A KDNP álláspontja az én kérésemre változott meg, pontosan azért, hogy a teljes jobboldal támogatását élvezze a mostani jelölt is. Úgy érzem korrektnek, ennyivel tartozom a Fidesznek azért, mert négy éve megkaptam a támogatásukat.

- Ettől még egyéni körzetben, képviselőjelöltként indulhatna.

- Ott sem  indulok, noha ezt az elvárást a Fidesz nem fogalmazta meg, az viszont megfogalmazódott, hogy a helyi Fidesz-csoporttal az én együttműködésem nem volt kielégítő. Ezért úgy döntöttem - megköszönve a választók bizalmát -, hogy félreállok a politikától, hogy azok az értékrendek, kapcsolatrendszerek tudjanak teljes mértékben érvényesülni, amit az új típusú Fidesz-politizálás megkíván.
 
- A Cozma-gyilkosság kapcsán volt önnek egy olyan mondata, amely az országos érdeklődés középpontjába állította, a gyilkost kereső, indulatos tömeget azzal csillapította, hogy elsősorban mindenki magyar ember, és csak másodsorban tartozik valamilyen csoporthoz. Ez a tolerancia viszont nem jelent meg az ön által irányított testületben.

- Sajnálom, ha ezt így látta, de én a testületben is arra törekedtem, hogy egymást megbecsülve történjen meg a vélemények ütköztetése, a viták ne menjenek át sértegetésbe. Előfordultak éles megfogalmazások, nem annyira az én részemről, inkább a képviselők egymás között tettek ilyen megjegyzéseket. Az eszköztáram ilyen esetben véges, mert a polgármester nem felettese a képviselőnek.
 
- Mire büszke a polgármesteri teljesítményéből?

- Mindig is úgy gondoltam, hogy ne csak a műszaki teljesítmények jelenjenek meg, hanem legyen ott mellette az emberekkel való törődés is, időben informáljuk az embereket arról, hogy mi fog történni, a folyamat közben konzultáljunk velük, legyen lehetőségük belelátni a folyamatokba. Mindig arra törekedtem, hogy a tűzoltó, a rendőr, a katona, a postás, az orvos, a tanár, az egyházi személyiségek mind érezzék azt, hogy a városvezetés számít a munkájukra. A legutóbbi tanévnyitó értekezleten is úgy szólítottam az igazgató hölgyeket és urakat, hogy vezetőtársaim. Azt vallom, hogy a várost nem egy ember irányítja. Hogy a városvezetés milyen minőségben tud megvalósulni, az nagyon sok ember munkájának a függvénye.

- Azért emeljünk ki néhány konkrét produktumot is. A Veszprém Arénát mennyiben érzi a ciklus teljesítményének?

- Csodálatos létesítmény, világra szóló siker. 2007 június 7-én döntötte el a testület, hogy megépítjük az arénát. Addig nem volt ez olyan egyértelmű. Mikor az ezt megelőző vitában arról kellett döntenünk, hogy egyáltalán tárgyaljunk-e a megépítéséről, a javaslatot csak 12-en szavazták meg 11 ellenében.

- Többször fogalmazott meg kritikát a csatornaberuházásról. Elkészülnek vele időre, azt kapjuk a pénzünkért, amit vártunk?

- Azt gondolom, időben elkészül a csatornaberuházás, de ehhez az kell, hogy az ottani munkások a szakadó esőben is dolgozzanak, most ezt is látjuk. Próbálják behozni a tavalyi mulasztást, mikor a munkaterület-átadást követően két hónappal sem kezdték el a konkrét munkálatokat.

- Látványos kudarcok?

- Az ellenzék rendre a fejemhez vágja, hogy én vagyok az oka annak, hogy Veszprémben nem lehetett bevezetni az ingyenes parkolást. De az igazság nem ez. 2008 decemberében a szocialista képviselőcsoport felvetette, hogy tartsunk erről népszavazást. De én azt mondtam, nem kell egy 3-4 millió forintba kerülő népszavazást tartani, ezt a közgyűlés is eldöntheti. Javaslatomra napirendre is tűztük, de a szavazás folyamán nem kapta meg a szükséges többséget. Akkor miért az én nyakamba akarják ezt varrni? Bevezettük viszont ötezer forint értékhatárig az ingyenes parkolást, furcsa módon ezt egy évben csupán 7800 ember veszi igénybe, pedig csak a Veszprém-kártyát kellene kiváltani hozzá.
 
- Essen néhány szó a tervezett strandberuházásról is.

- Azt kudarcként élem meg. Fiatal emberként műszaki ellenőrként dolgoztam az akkori Felszabadulás úti lakótelep építésén, láttam, hogy rettentően zsúfolt lesz. Ma sincs azon a lakótelepen elegendő szabadidős létesítmény. A fedett uszoda lelakott, az udvara kihasználatlan. Ötvenméteres úszómedencét, gyermekmedencét, strandröplabdapályát, sporteszközöket, játszóteret kellett volna oda építeni.
 
- Miért nem valósult meg?

- Olyan erők mozdultak meg a háttérben, melyek nem akarták, hogy létrejöjjön. Rosszindulatú szervezkedők fellázították a lakosság egy részét, 50-60 ember tiltakozott ellene, az a sok ezer, akit meg nem zavart, hallgatott.
 
- Az évtizede tervezett repülőtér?

- Sajnálom, hogy vakvágányra futott. Szilárd meggyőződésem, hogy ezt a fejlesztést lehetett volna úgy kezelni, hogy ne ütközzön a lakosság életminőségével, hogy a repülőtér szolgálja a térség fejlődését. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezt a projektet nem tudjuk a holtpontról kimozdítani. Hozzá tartozik persze ehhez az is, hogy az elődök rosszul, rossz szerződési feltételekkel adták el a területet. De beszélni szeretnék a Rajk-féle '56-os emlékműről is.
 
- Országos botrány volt a lebontása.

- Ma már ez elfelejtődött, pedig két évig húzódott az ügy. Semmilyen politikai szándék vagy indíték nem volt mögötte, egészen egyszerűen elhatároztam, hogy szabályosan fogok eljárni. Azért kellett lebontani, mert a tervező és kivitelező Rajk László nem az elfogadott elképzelések szerint építette meg.
 
- Miért van ma a városnak 700 millió forint hiánya?

- Csak volt. Azért volt, mert nem tudtuk eladni a volt piarista gimnázium épületét, mert kisebb a gazdálkodóegységek befizetett adója, mert az ingatlanpiac stagnálása miatt az illetékbevétel töredéke csak a korábbinak. Pár napja összehívtam az irodámba az érdekelteket, ennek köszönhetően szeptember 16-án a közgyűlés elé olyan előterjesztést tudunk letenni, amely rendezi a város költségvetését, nem lesz hiány. Hitel persze lesz, de az Széchenyi óta része a gazdaságnak. Biztonságosan működő várost fogok átadni az utódomnak.
 
- Mit fog csinálni két hónap múlva? Hol dolgozik?

- Nem titok ez sem. A Fidesz városi elnökével, Navracsics Tiborral abban állapodtunk meg, hogy az államigazgatási diplomámat és gyakorlatomat hasznosítva az új közigazgatási struktúrában vélhetően kapok egy vezető beosztást.

 

Debreczenyi János Veszprémben született 1950. december 9-én.

Az általános iskolát szülővárosában, az építőipari technikumot Győrben, az Államigazgatási Főiskolát pedig Budapesten végezte el. A középiskola elvégzése után, 1969-tól 1975-ig az építőiparban helyezkedett el, 1975-től - több mint húsz éven át - az államigazgatásban dolgozott. Négy cikluson keresztül volt egyéni körzetben megválasztott önkormányzati képviselő, 2006 októbere óta Veszprém polgármestere.

Nős, két felnőtt fiúgyermekük van, ők már önálló családi életet élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!