Ez tényleg tök finom! Rakottan, rántva, grillezve, édesen, sósan - variációk tökre - (Frissítve. fotókkal)

Napló - Azt hiszem, ez is egy olyan dolog, amelyik kétfelé osztja a társadalmat: vannak, akik imádják és vannak, akik a világ minden pénzéért sem kóstolnának meg egyetlen falatot sem belőle. Pedig a tök igazán finom zöldség, és millió féle finomságot lehet belőle készíteni.

Kiss Nikolett

Én abba a csoportba tartozom, amelyik kifejezetten imádja még a tökfőzeléket is. Pláne mostanság, amikor abszolút friss az alapanyag, és nem is kell más a főzelékhez, mint a gyalult tök, apróra vágott hagyma, só, bors, pirospaprika, friss kapor, no meg tejföl. 

A másik személyes kedvencem a cukkini. Ez egy kis paradicsommal együtt grillezve, (kis só, kakukkfű, bazsalikom) szuperfinom eledel önmagában is, de aki hús nélkül nem tudja elképzelni az életét (vagyis az ételét), akkor köretnek is kiváló. 


A tök igazán finom zöldség, és millió féle finomságot lehet belőle készíteni
(Fotó: Gáspár Gábor)

A másik étel, amibe jolly joker a cukkini, az a lecsó. Ha már unjuk a hagyományos paprika paradicsom kombinációt, akkor a paprikával együtt szeljünk bele ízlés szerint a tökből a végeredményben nem fog csalódni még a legfinnyásabb férfiember sem. 


Tökfőzelék

A tök töltve is igen finom. Vegyünk két személyre egy 2 személyre: egy közepes méretű csillagtököt (patisszon), 20 dekagramm darált húst, egy kis pohár tejfölt, sajtot, sót, borsot, majorannát, bazsalikomot. A csillagtököt megmossuk, a tetejét levágjuk, a magokat kikaparjuk. 
 
A darált húst megpirítjuk, közben befűszerezzük só, bors, bazsalikom, vagy éppen ízlés szerint más fűszer is. Közben a tököt is megfűszerezzük sóval és borssal. 


Tökös-mákos rétes

A sajtot lereszeljük, és a tejföllel elkeverjük. Ha a darált hús elkészült, beletöltjük a tökbe, a sajtos tejfölt pedig ráöntjük. Előmelegített sütőben, 250 fokon 20 perc alatt megsütjük. 
 
A töltött töknek egyébként szintén millió variációja létezik, a töltelékbe tehetünk rizst, tojást és kaprot is. 

Ha még egy falat erejéig a patisszonnál maradunk: ez a tökfajta kiváló rántva is. A szokásos liszt-tojás-zsemlemorzsa sort kicsit megbolondíthatjuk, ha a zsemlemorzsa helyett kukoricalisztbe mártjuk a szeleteket. 

Én már kipróbáltam, szerintem finom. Köretnek jó hozzá saláta, de héjában főtt majd sült krumpli is, sőt egy kis bazsalikomos pesztót is lehet hozzá fogyasztani. 

A rakott tök (készíthetjük cukkiniből is) szintén nagyon gyors és egyszerű egytáltétel: A tököt vagy cukkinit reszeljük le. Majd a pörkölt maradékot vagy a darált húst egy kisebb tepsi, vagy jénai aljára tesszük. 

Erre hintjük az enyhén kinyomkodott tököt vagy cukkinit,ráöntjük az egy doboz tejfölt és húsz dekagramm reszelt sajtot, majd előmelegített sütőben összesütjük.

A tök nemcsak sósan elkészítve finom, egészen bizonyos, hogy mindannyian kóstoltunk már tökös édességeket. 

A tökös-mákos rétes szerintem kihagyhatatlan alap, de a következő tökös sütihez sem kell cukrászmesternek lenni. 

Hozzávalók: 40 dkg reszelt tök kinyomkodva, egy csomag sütőpor, 38 dekagramm liszt, három egész tojás, egy deciliter olaj, 27 dkg porcukor, egy csomag vaniliáscukor, reszelt citromhéj, egy egy kiskanál őrölt szegfűbors és szódabikarbóna, 5 deka darált dió vagy kókuszreszelék. 

Az egészet jól összedolgozzuk, és kizsírozott, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben megsütjük. Tűvel nézzük: ha nem ragad, jó, a színe szép barnás lesz. 

A patisszon, vagyis csillagtök C-vitamin-tartalma 30 mg 100 g-ban. Táplálkozási értékét fokozza a sokrétű felhasználhatósága. 

Téli savanyúságnak 3-12 cm-es korban már szedhető, fejlettebb korában főzelék, vagy rántott tök készülhet belőle. 

Vásárlásnál nyomjuk bele a körmünket, mert amelyikbe nem tudjuk belenyomni, az már öreg, nem szabad megvenni. 

A cukkinit rendszerint 20-25 cm-es korban, tehát egészen zsenge állapotban szedik, mert ilyenkor a legjobb az íze. 

Felhasználhatjuk főzeléknek, rántva, de levesnek és savanyítva is. A tök termésében lévő magokat sokfelé önállóan is fogyasztják, illetve péksüteménybe belesütik. 

A tökmagolaj sok tekintetben gyógyító hatással rendelkezik. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!