Egy új kezeléssel csökkenthető az infarktus kockázata

Napló - Emelkedett vérkoleszterinszint esetén annak leszorítása gyógyszerek segítségével jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát, de kedvezően befolyásolja az érműtétre kerülő betegek gyógyulását is. Holland kutatók új vizsgálatának eredményeit a világ elsőszámú orvosi folyóirata, a New England of Medicine közölte.

Kiss Nikolett

Több évtizedes orvostudományi kutatás adatai bizonyították, hogy a "rossz" LDL-koleszterin emelkedett vérszintje fokozza a szívinfarktus előfordulását. Ilyenkor a koszorúerek belső falára a zsírnemű anyag lerakódik és ez a folyamat fokozatosan beszűkíti az eret, mind jobban akadályozza a véráramlást, végül az ér elzáródik és létrejön a szívizom elhalása, az infarktus.
Mikor a gyógyszerkutatás eredményeként a koleszterincsökkentő készítmények megjelentek a patikákban, a helyzet sokat javult. Hatalmas vizsgálatokban szívbetegek tízezrei vettek részt és megfigyelésük bizonyította, hogy a koleszterin szintjének leszorításával az infarktus megjelenése késleltethető, vagy ismétlődése ritkábban fordul elő.
Ma világszerte milliók szedik a koleszterincsökkentő sztatinkészítményeket. A legkülönbözőbb érműtétek után is gyakoriak a szövődmények, például a szívroham, vagy az agyi katasztrófa. Olaf Schouten és munkatársai azt gondolták, érdemes volna megvizsgálni, hogy az érsebészetre kerülő betegek kezelése, a koleszterincsökkentő fluvasztatinnal, nem javítaná-e a műtéti eredményeket.
Félezer, érsebészeti beavatkozásra kerülő beteg, átlagosan 37 nappal a műtét előtt elkezdte szedni a tablettát. A tudományos elvek értelmében a betegek fele, véletlenszerű kiválasztás alapján a fluvasztatint megfelelő adagban tartalmazó gyógyszert kapta, a többiek pedig ugyanolyan külsejű, de hatóanyag nélküli tablettát.
A fluvasztatin-kezelés csaknem a felére csökkentette a szívroham előfordulását a hatóanyagot nem tartalmazó, placebót szedő betegcsoport eredményeihez képest. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a gyógyszer szedésének nem voltak lényeges mellékhatásai, tehát ilyen kockázattal nem kell számolni.
A nemzetközi kezelési irányelvek már eddig is javasolták a sztatinkezelés bevezetését érműtétek előtt, de ezt korábbi, kisebb tanulmányokra alapozták. A most befejezett vizsgálat eredményei egyértelműen alátámasztották a korábbi véleményeket.
(MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!