Drágul a vasúti és az autóbusz-közlekedés is

Megyei körkép - Az általános forgalmi adó növekedése miatt 2009. július 15-étől módosították a helyközi közösségi közlekedés tarifarendszerét is.

Tremmer Tamás

A vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik az egységes díjövezeti struktúra, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta eltelt két évben nem változtak a tarifák. Az áfa júliusi, ötszázalékos emelését azonban már kénytelenek lesznek továbbhárítani az utazóközönségre.

A viteldíj módosításának elmaradása ugyanis jelentős bevételkiesést okozna a közlekedési szolgáltatóknak, amit mindenképpen szeretnének elkerülni.

A helyközi tarifák megállapítása a gazdasági tárca hatásköre. Döntésük értelmében 2009. július 15-től átlagosan mintegy öt százalékkal emelkednek a viteldíjak. A szükségszerű kerekítések miatt az utasok kisebb vagy nagyobb mértékben módosuló árakkal találkozhatnak.

A helyközi viteldíjak emelését már megelőzte a helyijárati viteldíjak növekedése, amit a hónap első napjaitól vezettek be a helyi Volán társaságok. Itt szintén az ötszázalékos áfaemelés volt az iránytű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!