Detektívek a tolvaj nyomában - Erich Kastner népszerű ifjúsági regénye a színpadon

Veszprém - A Pannon Várszínház Erich Kastner Emil és a detektívek című klasszikus művét vitte nagy sikerrel színpadra. A premiert szombaton tartották a Séd moziban.

Deák Dóra

Az ifjúsági irodalom klasszikus alkotásai között számon tartott Emil és a detektívek számos feldolgozást megért már. Vándorfi László rendező a több mint nyolcvan évvel ezelőtt született történetet napjaink Berlinébe helyezte át.
 


A darab szereplői számtalan hajmeresztő kalandba keverednek


A 12 éves Emil Tischbein (Hegyi Zsombor Zsolt) apjával (Molnár Ervin) él egy keletnémet városkában a tenger mellett. 

Az apa munkanélküli, ám végül porszívóügynökként el tud helyezkedni. Úgy tűnik, Emilékre rámosolyog a szerencse és új életet kezdhetnek, de ekkor az idősebb Tischbein autóbalesetet szenved, kórházba kerül és elveszíti a jogosítványát. 

Amíg az apa kórházban fekszik, a fiú két hetet tölt Berlinben egyik tanára húgánál. A vakációt arra akarja felhasználni, hogy új jogosítványt szerezzen az apjának, hiszen a nagyvárosban minden kapható. 

A kalandok sora a vonaton kezdődik, ahol Emil összes pénzét ellopják. Míg Gusztáv (Fülöp Barnabás) és lelkész édesanyja (Kovács Ágnes Magdolna) a pályaudvaron várja a fiút, Emil a tolvaj (Kiss Dávid) nyomába ered. 

A nyomozásban nem marad egyedül, egy Pony (Telegdi Kamilla) nevű lány és gyerekbandája ajánlja fel a segítségét. A gyerekek megtalálják Maxot, aki egy hotelben szállodatolvaj. 


A gyerekek mobiltelefon segítségével tartották egymással a kapcsolatot a nyomozás során


A bandából Füstös (Horváth Bence) Emilnek adja ki magát, hogy Gusztávék nehogy azt higgyék, nem érkezett meg Berlinbe. Mindeközben Ponyt elrabolják és időközben Füstös is lelepleződik, a gyerekek pedig még számtalan hajmeresztő kalandba keverednek. 

A történetvezetés nagyon élvezetes, amely végig lekötötte a többnyire gyermekekből álló közönség figyelmét. Az utcagyereksereg jelmeze, az előadás díszlete és a történéseket átkötő zenék is nagyon jól éreztették, hogy a történet a mai Berlinben játszódik. 

A gyerekek mobiltelefon segítségével tartották egymással a kapcsolatot a nyomozás során. A díszlet (Cziráki Miklós munkája) az egész előadás alatt ugyanaz, ami remekül funkcionált lakásként, étteremként, hotelként és a gyerekek buvóhelyeként. A vonatot egy széksor szemléltette, amit néhol autóként használtak a szereplők. 

A szereplők színes, vagány, modern jelmezeit Justin Júlia tervezte, a vidám, látványos, mozgalmas táncokat pedig Krámer György koreografálta. 


A történetvezetés nagyon élvezetes, amely végig lekötötte a többnyire gyermekekből álló közönség figyelmét
(Fotó: Gáspár Gábor)


A történet során egyaránt találkozhattunk vicces, komikus és szomorú, elgondolkodtató életképekkel is. A rendező olyan jelenségeket ábrázolt, mint a munkanélküliség vagy a válás, ami szintén nagyon jellemző a mai kor társadalmára.

A regényben a bandavezér egy fiú, de a rendező ezúttal egy lányra osztotta ezt a szerepet, amit Telegdi Kamilla nagyon jól jelenített meg. 

Élethűen játszotta a vagány és belevaló, harcias Pony szerepét. Elismerés illeti még a főszereplő Hegyi Zsombor Zsoltot, a Füstöst játszó Horváth Bencét, valamint Fülöp Barnabást, aki élvezetesen formálta meg a tudorka Gusztáv szerepét. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!