Botrányos vesztegetés! Elítélték a munkavédelmi felügyelőt

Veszprém - Letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság múlt héten azt a munkavédelmi felügyelőt, aki jó néhány embernek "segített", amiért aztán ellenszolgáltatást kapott.

Mátételki András

A büntetlen előéletű várpalotai K. Richárd munkaügyi felügyelőként 2005-ben és 2006-ban sokat segített egy helybeli vállalkozónak azzal, hogy tájékoztatta, mikor várhatóak ellenőrzések. Azt is megígérte, hogy bírságolás esetén kollégáinál "elintézi" az ügyet.

Mindezért különböző építőanyagokat kapott épülő házához. Voltak, akiket tanácsokkal látott el, hogy miképpen csökkenhetők a bírságok. Egy pápai asztalos kft.-nél bútorlapokkal fizettek neki a "segítségéért". Az is előfordult, hogy a felvett jegyzőkönyvet nem iktatta be, így nem történt "esemény". Áttételesen egy fuvarozó cég vezetőjétől 100 ezer forintot vett át annak fejében, hogy a feltárt szabálytalanságokért nem szabott ki súlyos büntetést.

Emellett apró ellenszolgáltatásokat is elfogadott,  mint például néhány palack bort, fagyal cserjéket. Különböző építőipari anyagokhoz is "akciósan" jutott ismerősén keresztül, de nem egyszer a fuvarért sem kellett fizetnie. A bíróság végső összegzése szerint 200 ezer forintot érő anyagi juttatást kapott a vesztegetések alkalmával.
A megyei bíróság, dr. Németh Balázs büntető tanácsa bűnösnek mondta ki a 33 éves K. Richárdot 8-8 rendbeli hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés bűntettében, valamint magánokirat-hamisítás vétségében, amiért négy év börtönbüntetésre és 300 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte, továbbá eltiltották öt évre köztisztviselői foglalkozástól. Társai - egy kivétellel - egytől egy év tíz hónapig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, továbbá 100 és 500 ezer forint közötti pénzbüntetést.

A vádlottak felmentésért fellebbeztek, mivel azt állították, hogy nem történt vesztegetés. Az ügyész sem fogadta el a döntést, ő súlyosbításért fellebbezett.

Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!