Bátor döntés kell - Lakossági fórumon vitatták meg Veszprém belvárosának átalakítási terveit

Veszprém - A város vezetésének most nagy bátorságra van szüksége: vagy kitartanak a belváros-átalakítási tervük mellett, és későbbi lépéseiket ennek rendelik alá, vagy elég bölcsek lesznek ahhoz, hogy a döntést elhalasszák, mert bíznak abban, hogy a jövő szempontjából ez jár majd több előnnyel.

Varga Domokos Péter

Csütörtökön este a Lovassy gimnáziumban az önkormányzat szocialista frakciója rendezett lakossági fórumot a belváros-rehabilitációs elképzelésekről, itt mondta ezt el Zalavári István

A mérnökkamara elnöke azt követően kapott szót, hogy a hallgatóságnak bemutatták a város koncepcióját, valamint azt az alternatív elképzelést, melyet Változtassunk a jövőn! címmel ismertettünk.

Dr. Temesvári Balázs, a Pro Veszprém Kft. igazgatója a város koncepciójáról többek között azt mondta el, az átalakítás során a közel 1,8 milliárdos pályázati tőke a város pénzével és a vállalkozói tőkével egyesülve eredményezné a szakemberek által papírra vetett átalakítási terv megvalósítását.

Ezt követően, a házigazda Hartmann Ferenc, a képviselő-testület szocialista frakciójának vezetője kiemelte, hogy ennek az elképzelésnek a részeként jelentősen átalakítva, de megmaradna a Kossuth utca folytatásában az aluljáró, valamint a Jutasi út-Budapest út kereszteződésébe tervezett körforgalmi csomópont mellé egy újat is építenének.  Az utóbbi a város saját pénzéből, 120 millió forintból valósulna meg.

"Bátorság az, ha tudjuk mitől kell félni" - kezdte egy Platón idézettel a mondanivalóját Sturcz Mihály, a másik elképzelés egyik megálmodója. Koncepciójának legfontosabb eleme, hogy a Jutasi utat helyezzék vissza a régi nyomvonalára, valamint szüntessék meg a jelenlegi aluljárót.
 
A belváros-rehabilitáció során az önkormányzat saját projektjeként újítják meg a gyalogos felületeket és a zöldterületeket, a Kossuth utca térré öblösödő részén, a Kinizsi üzletház mögött labirintus-szerűen kialakított játszóteret építenek, átalakítják belvárosi közlekedési felületeket - erről sajtótájékoztatón számolt be csütörtökön Brányi Mária városstratégiai tanácsnok.

Megtudtuk tőle, az aluljáró átalakításával oldják meg a gyalogosok átvezetését a Jutasi út alatt. Az új konstrukcióban az útfelületnek kicsi lesz a lejtése, szinte észrevétlenül vezeti át a gyalogosokat a túloldalra.

A Kossuth utcai kereskedők lehetőségeit nem rontják, a kitelepülésre az eddigieknél is több helyet kívánnak biztosítani.

A vásárcsarnok és a Cserhát lakótelep között kijelölt gyalogátkelőhelyet (zebrát) megszüntetik, mert nem hozható összhangba a Jutasi út - Budapest út kereszteződésében létesítendő körfogalmi csomóponttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!