Alkotó közösségek tárlata

Pápa - Hagyomány, hogy a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ alkotó kisközösségei évad végi kiállításon adnak számot a végzett munkáról. A szerdán nyílt tárlaton ezúttal hat csoport mutatkozott be.

Nagy Imre

A megnyitón Orgona László gitárral kísért, énekelt József Attila-verse teremtett ünnepi hangulatot, majd dr. Baloghné Uracs Marianna intézményvezető helyettes mutatta be a kiállító közösségeket. A Bakancsos Természetjárók Köre huszonhárom éves múltra tekint vissza.

A hatvanfős csoportot Döbröntei Miklós vezeti. Kéthetente átlagosan harmincöt fővel túráznak, leginkább a Bakonyban, de többször jártak már távoli tájakon is. A testi-lelki harmónia elérése mellett céljuk az emberi kapcsolatok építése is. Az Éremgyűjtők Köre negyvenkét éve működik, ma harminchat rendes, és kilenc pártoló tagja van. Vezetőjük Lóky György. A bakonyvidéki találkozók, a fegyver- és érembörze szervezése mellett ápolják a gyűjtői kapcsolatokat is.

A tárlaton alkalmi és szükségpénzeket, száz évvel ezelőtti fizetőeszközeinket mutatják be. A Felnőtt Bélyeggyűjtő Szakkör hazai és nemzetközi kiállítások állandó szereplője, országosan ismert és elismert szakkör. Vezetőjük Somogyi Zoltán.



Működésük eddigi éveiben kétszer nyerték el a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége a legjobb szakkörnek járó Gazdag Gyula-díját. A Tűsarok Foltvarró Klub tizenegy éve működik Kovácsné Józsa Henrietta vezetésével.

Kézzel is, varrógéppel is dolgoznak, és folyamatosan bővítik ismereteiket a szakirodalom segítségével, illetve a hagyományos Tihanyi Foltvarró Tábor keretei közt. Hagyomány, hogy évről évre ajándékkal lepik meg az állami gondozottakat. Az Ifjúsági Képzőművész Kör a JMSZK szakmai szempontból egyik legrangosabb csoportja. 1949 óta működik, 1996 óta Horváth Lajos festőművész vezetésével. Tagjai nívós tárlatok résztvevői, akik az alapismeretek megszerzésén túl az önálló képzőművészeti szemléletmód kialakítására törekszenek.

A tárlaton tanulmány- és portrérajzok, grafikák szerepelnek. A 12-es Színkör Borbély Lajos művésztanár kezdeményezésére a nyári alkotótáborok résztvevőiből verbuválódott. Otthonuk havonta egy alkalommal a Somogyi galéria. Létük bizonyítja, hogy Pápa fontos szerepet tölt be a megye képzőművészeti életében. Mint azt az intézmény vezetőhelyettese elmondta, a közösségként átélt élmények gazdagsága, a sokszínű közösségi művelődés  hozzájárul a sikeres integrálódáshoz. A tárlat május 29-ig látogatható a JMSZK emeleti előterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!