Alapos tervek egy kósza gondolattal szemben

Veszprém - Nem tűzi napirendre a megyeszékhely képviselő-testülete a belváros átalakításának alternatív tervét - döntötték el csütörtöki ülésükön a városatyák.

Varga Domokos Péter

A belváros-rehabilitációs pályázatnak már lezajlott az első fordulója, ezen továbbjutott a veszprémi terv, a második fordulóra elküldött anyag befogadásával kapcsolatosan technikai problémák merültek fel - erről részletesen írtunk.

Ezt a hírt még nem tudták a veszprémi képviselők, mikor a csütörtöki közgyűlésen a szocialista frakció vezetője, Hartmann Ferenc azt javasolta, tárgyaljon a testület arról az új elképzelésről, amely több elemében különbözik a város átalakítási tervétől, például megszüntetné az aluljárót, és áthelyezné a Jutasi utat a korábbi nyomvonalára.

Debreczenyi János polgármester a felvetésre reagálva közölte, aki Hartmann Ferenc javaslatát elfogadja, arra mond igent, hogy az idén ne legyen semmi a belváros átalakításából, hogy ne legyen munkája az ott foglalkoztatni szándékozott több száz embernek, hogy a város százmillióktól essen el.

- Egy kósza gondolat alapján nem lehet semmissé tenni egy több évtizedes szakmai előkészítő munkát, semmi okunk arra, hogy kételkedjünk az általunk letett terv szakmai megalapozottságában - érvelt Brányi Mária városstratégiai tanácsnok. Hartmann Ferenc javaslatára a városvezetéshez tartozó koalíció képviselői mind a 13-an nemet mondtak, a szocialista-liberális ellenzékből kilencen helyeselték, tartózkodott Hidasi Ferenc és a már függetlenné lett Domokos József.

Ellenszavazat nélkül járultak hozzá a városatyák ahhoz, hogy Lovassy László Gimnázium részt vegyen az audiovizuális emlékgyűjtés című pályázaton.

A napirendi pont megtárgyalása kapcsán kérte Katanics Sándor MSZP-s képviselő (aki egyébként a Lovassy gimnázium tanára), hogy kaphasson egy részletes kimutatást arról, mennyi jutalékban részesült eddig az Aditus Zrt., az a cég, amellyel az önkormányzat pályázatírásra szerződést kötött. Brányi Mária (Védegylet Veszprémért) megjegyezte, az Aditus kapcsán ez a kérdés rendszeresen felmerül, egyébként meg, ha akarta volna, a gimnázium egyedül is elkészíthette volna a pályázatot.

Ezt a kijelentést később kérdésünkre Porga Gyula alpolgármester úgy pontosította, hogy az Aditus Zrt.-vel az önkormányzatra és intézményeire szóló keretmegállapodást kötöttek, de ettől külön megállapodás alapján el lehet térni  volt már erre példa.

Hozzájárultak a képviselők ahhoz is, hogy a Közüzemi Szolgáltató Zrt. megvegyen a volt közgazdasági szakközépiskola környezetében lévő négy épületet, bruttó 125 millió forintért. (A volt iskola épülete ennek az adásvételnek nem tárgya - ennyiben pontosítjuk a csütörtökön megjelent információt.)

A közgyűlés előtt mutatták be a képviselőknek a Veszprém Városi Televízió által a megyeszékhelyről készített DVD-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!