Akiknél a kor nem számít

Két kezén sem tudta megszámolni az ember a megszerzett bajnoki címeket, amikor Keszthelyi Csaba és Sztanke József a pódiumra lépett a napokban Várpalotán. A két erőemelő összesen tizenegy világbajnoki és számtalan kontinensbajnoki cím büszke tulajdonosa, azt pedig már csak érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy kettejük összéletkora 135 év.

Szabó Péter Dániel

Nem csoda hát, hogy sokan voltak kíváncsiak a Rákóczi-telepi iskolában prezentált erőemelő-bemutatóra. Amíg Sztanke József a guggoláshoz készülődve a tárcsákat pakolta, addig a 79 éves dr. Keszthelyi Csaba mutatta be a sportágat az érdeklődőknek.

- Az erőemelés három fogásnemből áll: a guggolásból, a fekvenyomásból és a felhúzásból. Az elért eredményeket összeadják, s ez alapján dön- tik el a végső helyezéseket - mondta el a korosztályában immár hat világbajnoki címet birtokló sportoló, aki korábban súlyemelőként is bizonyított. - 2006-tól párhuzamosan űztem a két sportágat, két esztendővel ezelőtt azonban egy súlyemelő-bajnokságon kificamodott a bal vállam. A szakítást és a lökést nehéz feladat lenne így végrehajtani, így maradtam az erőemelésnél, ahol szerencsére sikereim is voltak az elmúlt években.

Közben Sztanke József is végzett az előkészületekkel, az átlagembernek irdatlan nehéznek tűnő másfél mázsával kezdi a guggolást. Ez csak bemelegítés az én Jóska barátomnak, jegyzi meg Keszthelyi Csaba, mosolyt csalva a nézők arcára. Később még több tárcsa kerül a rúdra, s a guggolás mellett a fekvenyomásból és a felhúzásból is ízelítőtt kaphattak a Rákóczi-telepi Baráti Kör meghívására érkezett vendégek.

A sporttársak, barátok által csak Csaba bácsinak hívott erőemelő is a pódiumra lépett, közben pedig a hazai pálya előnyét élvező várpalotai Sztanke József mesélt a publikumnak. Az 57 esztendős Sztanke elmondta, nem érzi magát öregnek, sőt, büszkén újságolta, sokszor a fiatalokkal is felveszi a versenyt. Tíz évvel ezelőtt ismerkedett meg a fekvenyomás sportággal, majd három évvel később váltott az erőemelésre. A legutóbbi világbajnokságon 220 kilós guggolással, 155 kilogrammos fekvenyomással és 225 kilogrammos felhúzással sokkolta ellenfeleit és a zsűrit. Természetesen éppen hatszáz kilós összeteljesítménye az első helyet jelentette számára, miközben mind a három számban és az összetettben is világcsúcsot produkált.

Ilyen viadal volt például tavaly a Brutal Challenge elnevezésű különleges erőpróba, ahol a résztvevőknek egyetlen óra alatt öt fogásnemben kellett ügyességüket és erejüket bizonyítani. Sztanke 120 kilogrammos teherrel hajtotta végre a tizenkettes szériát, majd 190 kilogrammal végzett tucatnyi guggolást. A felhúzás (175 kiló), a nyak mögötti nyomás (75 kiló) és a páros bicepsz (45 kiló) feladat már csak hab volt a tortán. Végül egy óra leforgása alatt 7266 kilogrammot emelt fel Sztanke, ami gyémánt fokozatot jelentett az egyébként fiatalemberek alkotta erős mezőnyben.

A baráti beszélgetéssel zárult jó hangulatú bemutatón elhangzott, az erőemelők sokat köszönhetnek edzőjüknek, Kupcsik Lászlónak, aki évek óta irányítja a felkészülésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!