Adójóváírás helyett pótlék a kismamáknak

Azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése, idén január 1-jétől jövedelempótlékra jogosultak hívta fel rá a figyelmet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Varga Domokos Péter

Az adójóváírás  január elsején életbe lépett megszüntetését a közszférában jövedelem-kiegészítéssel, a versenyszférában pedig a bruttó bérek emelésének ösztönzésével ellensúlyozza a kormány. Az adójóváírás megszűnésének hatására a bruttó 202 ezer forint alatti havi terhességi, gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj személyijövedelemadó-terhe is nő, amit a kormány jövedelempótlékkal kompenzál.

A 2012. január 1. előtt megállapított gyermekgondozási díj (gyed) és terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban. Ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése szükséges, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen. Hosszabb távon pedig a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított gyed- és tgyás-összegek is emelkednek majd.



A kormányrendelet alapján jövedelempótlékot az a szülő kap, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi, gyermekágyi segélyben részesült. Ugyanez érvényes a gyermekgondozási díjra is. A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az igénylő igénybe veszi-e a családi kedvezményt, és ha igen, hány gyermek után. Figyelembe kell venni azt is, hogy 2011-re vonatkozóan az illető igénybe vette-e az adójóváírást. Mindezekről az ellátásban részesülőknek a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerveinél, amennyiben az ellátást a társadalombiztosítási kifizetőhely folyósítja, akkor ott kell a nyilatkozatot benyújtaniuk.

Az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a következő napokban minden olyan kismama részére, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást,  postázzák a szükséges nyilatkozatot, amelyet a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb május 31-ig kitöltve, postán vagy személyesen vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez.


A határidő betartása pluszpénzt jelent

Aki a május 31-i határidőig kéri a jövedelem-pótlékot, az januárig visszamenőleg kapja meg a kompenzációt. Aki azonban a határidőt követően nyújtja be az igényét
a folyósító szervhez, az csak a beadást követő hónaptól lesz jogosult a juttatásra, visszamenőlegesen nem. A nyilatkozat elérhető továbbá az OEP honlapján (www.oep.hu), valamint a fővárosi és megyei egészségbiztosítónál, illetve a kifizetőhelyeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!