Meghaltak a hazáért

Tapolca, Badacsonytomaj - A hétvégén már szentmisén is hirdette Földi István esperes azt a Honvédelmi Minisztériumból induló kezdeményezést, amely a háborús emlékek feldolgozását, összegzését célozta meg.

Szijártó János

A Honvédelmi Minisztérium katonai hagyományőrző és hadisírgondozó osztálya a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesületet kérte fel, saját területén kezdje meg a gyűjtést. Horváth Gábor elnök közreműködése nyomán a vasárnapi szentmisén már el is hangzott a felhívás. A hagyományőrzők eltökélt szándéka, hogy a lehető legtöbb emléket gyűjtsenek össze a két háborúból.

- Fontos, hogy ne feledjük azokat a katonáinkat, akik életüket áldozták a hazáért. Emlékük megőrzésében bárki segíthet, akinek hozzátartozója az első vagy a második világháborúban hősi halált halt és fénykép is van róla. A képeket majd egy erre a célra létrehozott internetes felületen, a "Hősök arcképcsarnokában" jelenteti meg a Honvédelmi Minisztérium. Én a saját területemen bárkihez szívesen ellátogatok, aki rendelkezik ilyen korabeli felvétellel. Ezeket digitális géppel megörökítem, majd azt feldolgozom, adatbázisba rendezem és végül továbbítom a kezdeményezés elindítójához. Azokra is számítunk, akiknek korabeli fotójuk van hadisírokról vagy hősi emlékművekről. A honlap azonban nem pusztán veszteségekkel kapcsolatos információkat kíván közölni, hanem szeretné bemutatni a fegyveres erők helytállását, vitézségét, továbbá a lehetőségekhez mérten az egyes alakulatok tevékenységét is - fogalmazott Horváth Gábor.

A hősök iránti tisztelet jegyében a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesületet a doni katasztrófa 69. évfordulóján a Badacsonytomaji Egyházközség szervezésében a Balaton-felvidéki Radetzky Huszár-egyesület és a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovas Bandérium Csobánc Váráért Alapítvány közreműködésével kegyeleti megemlékezésen vett részt.

A rendezvény szentmisével kezdődött a Szent Imre római katolikus templomban, amelyet Földi István esperes plébános, megbízott tábori lelkész celebrált. Az esperes megemlékezett a második honvéd hadsereg frontra küldésének körülményeiről, a hiányos felszerelésről és fegyverzetről, a létszámához képest túlméretezett védelmi vonalról, az utánpótlás hiányosságairól, amely előrevetítette az elkerülhetetlen kudarcot.

A tábori lelkész kiemelte, hogy a Donnál harcoló honvédek esküjükhöz híven a mostoha körülmények, a hiányos felszerelés ellenére életük árán is helytálltak és nemcsak hazánkat, hanem Európát is védték, mint hadtörténelmünk során már annyiszor.

A kegyeleti megemlékezés a Szent Imre-templom szomszédságában lévő második világháborús hősi emlékműnél folytatódott, majd zárásaként az elhunytak lelki üdvéért mondtak imát a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!