Három éven belül kész az onkológiai centrum

Veszprém - A sugárterápia, az onkológiai kemoterápiás ellátás, a gondozás, a szűrés egy helyre koncentrálva, új épületben, korszerű körülmények között álljon rendelkezésre - foglalta össze a regionális onkológiai központtal szembeni legfontosabb elvárásokat a dr. Hornyák Lajos.

Varga Domokos Péter

A Csolnoky Ferenc megyei kórház klinikai onkológiai osztályának vezetője elmondta, a gondolat már egy évtizede felmerült, a nagy áttörést a múlt év decemberében aláírt támogatási szerződés jelentette, amellyel a konzorcium lehívhatja az európai uniós támogatási összeget. Már zajlik az építészeti tervek ellenőrzése, beadása. Reményeik szerint még ebben a félévben kiírják a lebonyolításhoz szükséges pályázatokat. A főorvos úgy gondolja, 2014 végére felépül, és átadják az onkológiai központot.
 
A legnagyobb előnye az lesz - hangsúlyozta Hornyák doktor -, hogy nem kell más megyébe utazni a speciális kezelésért.


Onkológia - régió, vagy térség?

Még kérdés, hogy mekkora területet fed majd le az elkészülő centrum

A regionális ellátást az egészségügyben most váltja fel a térségi ellátás, ezért adott pillanatban nehéz pontosan megmondani a leendő intézmény hatókörét, azt, hogy pontosan kiknek is nyújt szolgáltatást. Az eredeti pályázatban Komárom-Esztergom és Fejér megye még hozzátartozott az ellátási területhez, ám ez várhatóan módosulni fog.
 
Az új intézmény orvos-, szakemberellátásról Hornyák főorvos elmondta, jelenleg a megyei kórházban hat onkológiai szakvizsgával rendelkező és egy sugárterápiás végzettségű orvos dolgozik. Az elképzelések szerint a képzési folyamatba az onkológiai centrum is belép, erre garancia, hogy az onkológiai szakmai vezetés országos rezidensképzésben gondolkodik, azaz frissen végzett orvosoknak tudnak állásajánlatot tenni. Abban is bíznak, hogy az új lehetőség, az optimális körülmények miatt a sugárterápiás részleg vezetésére sikerül egy nagy tudású szakembert megnyerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!