Érvénytelen a helyi népszavazás Balatonvilágoson

Balatonvilágos - Érvénytelen lett a helyi népszavazás Balatonvilágoson vasárnap, miután a részvétel nem érte el az ötven százalékot, így Balatonvilágos továbbra is Veszprém megyéhez tartozik - közölte a falu jegyzője az MTI-vel az urnazárást követően.

MTI

Balatonvilágoson vasárnap kellett dönteniük az ott élőknek helyi népszavazáson arról, hogy Veszprém vagy Somogy megyéhez tartozzon-e a település.
   
Szombathyné dr. Kézi Aranka elmondta: Balatonvilágoson 1217 személy jogosult választásra, közülük 538-an adták le voksukat este hét óráig a polgármesteri hivatalban kijelölt szavazóhelyiségben.
A szavazáson résztvevők közül 426-an igennek voksoltak a megyeváltásra, 107-en Veszprém megyében "tartanák" a települést, öt szavazat érvénytelen volt - tájékoztatott a jegyző.
   
Hozzátette: a helyi népszavazást nem zavarta meg rendkívüli esemény.


   
Fekete Barnabás független polgármester korábban az MTI-nek azt mondta: a településen már 2007-ben kezdeményezték a megyeváltást, de 2009-ben - egységes álláspont hiányában - elálltak ettől a szándékuktól.
   
A polgármester tájékoztatása szerint a helyi népszavazás eszköz lett  volna a járásváltáshoz is, hiszen ha Veszprém megyében "maradnak", akkor Balatonfüred járási központhoz tartoznak, ahová körülményes a közlekedés, ha viszont megyét váltanak, Siófokhoz, amellyel szinte teljesen összeépült már Balatonvilágos.
   
Fekete Barnabás vasárnap az MTI érdeklődésére azt válaszolta: csalódott, azt hitte, meglesz a szükséges többség a megyeváltáshoz. Elfogadta ugyanakkor, hogy ez a falu döntése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!