Kilakoltatás helyett...

Mozgalmasan indul a jövő év az eladósodott lakástulajdonosok számára. Ugyanis január 15. után kaphatnak az első ügyfelek bankjuktól értesítést arról, hogy ingatlanukat kényszerértékesítésre jelölték ki, s jogosultak lehetnek a Nemzeti Eszközkezelő (NET) programjára, derült ki - Csillag Tamás, a NET vezérigazgatója tájékoztatójából.

MTI/AP

Azaz, akit a kilakoltatás réme fenyegetett, kap még egy lehetőséget arra, hogy otthonában maradhasson. Bérlőként, de legalább nem maradnak fedél nélkül az érintettek. A program szerint az adósok azon túl, hogy bérlőként otthonukban maradhatnak, helyzetük rendeződése esetén akár vissza is vásárolhatják ingatlanjaikat. A NET program keretében indulásként ötezer ingatlan megvásárlásával számoltak.

Családok ezreiről van most szó, de ha belegondolunk, mindannyiunkról. Ugyanis eleve az állam a  vásárló, a pénzügyi fedezetet pedig csak elő kell teremteni, s ez azt jelenti, hogy a magánszemélyek tartozását átvállalja a ma 18,5 ezer milliárd forintnyi  adósságteherrel rendelkező magyar állam.

Mindezt úgy, hogy vélhetően az adósok számára előírt bérleti díjjal sem lehet száz százalékban kalkulálni. Mert ha nincs munkahely, nincs jövedelem, csak egy halom adósság, befizetetlen csekk, lekapcsolt villany, akkor mégis, vajon miből fizetik majd a bérleti díjat? Segíteni kell a bajba jutott embereket, családokat, de valahogy egyelőre úgy tűnik, hogy hosszú távon ez a program csak a bankoknak lesz előnyös. Hozzájutnak követeléseikhez, és hitellel is segíthetik a program lebonyolítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!