Az üdülési csekk végórái

Veszprém - Október elsejével gyakorlatilag befejeződött az elmúlt évtizedek legsikeresebb turisztikai projektjének, az üdülési csekk rendszerének a teljes értékű működése.

Győrffy Árpád

Akik kaptak üdülési csekket, azok a jövő esztendő végéig még felhasználhatják az elfogadóhelyeken a múlt héten már kézbe adott csekkeket a korábbi szabályoknak megfelelően. Új csekkekhez  ebben a konstrukcióban már nem juthatnak hozzá.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény egyik pontja szerint ugyanis csak a 2010. október elsejét megelőzően üdülési csekk formájában megszerzett bevételre kell alkalmazni a korábbi kedvezményes adószabályokat. Elvileg a jövőben sincs kizárva, hogy valaki üdülési csekket vásároljon a dolgozójának vagy azok hozzátartozóinak, csak nincs igazán sok értelme, mert a munkáltatónak és a csekket kapó személynek is minden adó- és járulékterhet meg kellene utána fizetni.

A Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai szerint az üdülési csekk indulásakor, 2000-ben az igénylés még alig haladta meg a kétmilliárd forintot, 2005-ben hagyta el a 10 milliárdot, s utána 10 milliárd körüli növekedést produkált évente. 2009 volt a csúcsév 48 milliárd forintos forgalommal, amitől a következő évi kettő milliárddal maradt el.

2011 július végéig közel 27 milliárd forintért rendeltek a cégek üdülési csekket, ami az előző év hasonló időszakához képest 23 százalékos csökkenést jelent. Az idén júliusig már csak 571 ezer ember kapott üdülési csekket, a tavalyi első hét hónapjában regisztrált 740 ezerrel szemben. Tavaly további 109 ezer ember szociális alapon jutott a csekkhez, az idén erre már nem volt lehetőség.

A kormány március végi rendelete szerint az üdülési csekk szerepét fokozatosan a Széchenyi Pihenő Kártya, rövid nevén a SZÉP kártya veszi át. Ebből az elektronikus utalványból egy személy egy évben legfeljebb nettó 300 ezer forint támogatást kaphat, ami után a munkáltatónak csak a személyi jövedelemadót kell kifizetni. Fontos változás, hogy ezt csak akkor lehet használni, ha a szállás is része a szolgáltatásoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!