A pápai közvetítés problematikája

Pápa - A közelmúltban ellenzéki önkormányzati képviselők feltették a kérdést: a Pápa Városi Televízió miért nem közvetíti élőben, vagy miért nem adja le felvételről, teljes hosszában a képviselő-testületi üléseket? A városi tévé most válaszol.

Polgár Tibor

Beszélgetésünk elején Mike László, a Pápa Városi Televízió intézményvezető helyettese, operatőre rögtön leszögezi, munkatársai létszáma, szakmai felkészültsége alkalmas arra, hogy egy többkamerás képviselő-testületi ülést közvetítsen. Mint mondja, nem riadnának meg a megbízástól, sőt, szakmailag nagyon fontos lenne számukra egy ilyen feladat, hiszen sokat tanulnánk, sok tapasztalatot szereznénk belőle. Adódik tehát a kérdés: hol itt a probléma?

- Munkatársaim nevében is bátran mondhatom, nagyon szívesen megvalósítanánk egy többkamerás közvetítést, nemcsak képviselő-testületi ülésről, hanem például városi ünnepségekről is. Minden operatőr, képvágó várja az alkalmat a többkamerás közvetítésre, mivel ez jelenti a szakma egyik csúcsát. Azonban a minőségi megvalósításhoz megfelelő technikai háttér és eszközpark szükséges, amivel a Pápa Városi Televízió nem rendelkezik - mutatott rá Mike László.



Elmondása alapján a városi tévé operatőrei egy nyolcéves és kettő hároméves kamerával gazdálkodhatnak. A beszélgetésünk délelőttjén például négy forgatási esemény kezdődött tíz órakor. Ilyen esetben nem egyszerű feladat összehangolni a különböző helyszíneken a tévés jelenlétet, egy testületi ülés esetleges közvetítése esetén pedig alapból foglalt lenne az adott napra az összes kamera - és három operatőr.

Egy közvetítés esetében egy kamerával képtelenség az elvárt és megszokott profi színvonalat, minőséget teljesíteni. A nézőket az országos televíziós csatornák olyan vizuális világhoz szoktatják, nevelik, aminek nem könnyű megfelelni egy városi tévé technikai felszereltségével. Az országos televízióban például egy egyszerű, kétszereplős stúdióbeszélgetést legalább öt-hat kamera közvetít. Persze a Pápa Városi Televízió jelenlegi eszközparkjával is meg lehet oldani egy többszereplős testületi ülés közvetítését, de például a terem egyik sarkából statikus, nagytotálú állókép sugárzása, vagy egy száznyolcvan fokos kameraforgás rendkívül amatőr, szegényes, igénytelen hatást eredményez. 



-  Ráadásul a tanácskozások élő közvetítése, vagy felvételről történő leadása esetén a nézők nem sok mindent értenének az üléseken elhangzottakból, mivel így a riporter nem teszi közérthetővé számukra a paragrafusokat, jogszabályokat, rendeleteket, vagy éppen azt, hogy mit is takar az imént megszavazott hatodik napirendi pont. Megalakulásunkkor olyan irányvonalat határoztunk meg az intézményünk felé, miszerint közéleti, nem pedig politizáló tévéként szeretnénk működni. Ezért az igazsághoz hozzátartozik, hogy szívesebben közvetítenénk városi ünnepséget, kulturális vagy zenei műsort, ha meglenne hozzá a technikai arzenálunk. Mindenesetre, ha a helyi önkormányzat úgy dönt, hogy a Pápa Városi Televíziónak közvetítenie kell a képviselő-testületi ülést, akkor megtesszük - tette hozzá az operatőr.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!