Felújítják a Rába-hidat

Marcaltő - Felújítás miatt egy évre lezárják a marcaltői Rába-hidat, a forgalmat augusztus 16-tól elterelik.

Tremmer Tamás

A hónap közepén elkezdődik Veszprém megye egyik legnagyobb közúti hídjának felújítása, a híd Marcaltő és Szany települések között, három megye Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye és Veszprém megye közös határpontjai közelében található.

Érdekesség, hogy az 1949-ben épült hídszerkezet medernyílásának acélszerkezetét az 1944-ben felrobbantott, régi szegedi közúti Tisza híd egyik nyílásának felhasználásával építették, vonórúdként a régi Széchenyi Lánchíd merevítőtartóit használták fel, az ártéri híd főtartóinak gerinclemezei a régi Erzsébet-híd merevítőtartóinak felső övlemezéből készültek.

A hídon építése óta nagyobb felújítási munkát nem végeztek. Az elkövetkező hónapokban elbontják az ártéri híd teljes felszerkezetét, majd a felújított támaszokra új acél-vasbeton öszvér szerkezetet helyeznek. A Rába feletti ív szerkezet esetében a vasbeton pályaszerkezet helyére új acél-, úgynevezett ortotróp pályalemez épül és a vonórudak cseréjét is elvégzik az építők. Ezekkel a beavatkozásokkal a híd teherbírása a jelenlegi 20 tonnáról 40 tonnára nő, így megszüntethető a 20 tonnás súlykorlátozás.

Továbbá a felújítási munkák során új dilatációs szerkezetek épülnek, megújulnak a rézsűkúpok, az acél felületeket korrózió elleni védő bevonatot kapnak valamint a hídon és a híd környezetében új útburkolat épül.

A fenti munkálatokat azonban csak a híd teljes lezárása mellett lehet elvégezni, ezért a közlekedők számára terelőutat jelöltek ki. A közlekedők Marcaltőről, illetve Szanyból a várkeszői Rába-hidat igénybe véve érhetik el a folyó túlsó oldalán lévő úti céljukat, a tájékozódást útbaigazító táblák segítik. A terelőúton kizárólag a 20 tonnánál könnyebb járművek közlekedhetnek, továbbá a várkeszői Rába-hídon csak egy sávon lehet közlekedni ezért a váltakozó irányú forgalom zökkenőmentes lebonyolítását jelzőlámpa irányítja.

A felújítási munkák nettó 632,5 millió forint kerülnek, és azokkal várhatóan 2012. augusztusában végeznek.

Címkék#Rába-híd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!