Cáfolja a vádakat az agrárkamara főtitkára

Veszprém - A Vidékfejlesztési Minisztérium túl sok tankolással vádolja Ebele Ferencet, a Magyar Agrárkamara főtitkárát, aki a Veszprém Megyei Agrárkamara elnöke is. A jövedelmét is magasnak ítélték a vádlók.

Varga Ibolya

A sajtóhírek szerint Ebele Ferenc vagy nagy fogyasztású autóval járja az országot, vagy visszaél a rendszámazonosító nélkül használható üzemanyagkártyájával. A minisztérium adatai szerint a főtitkár havi átlagban 352 litert tankol. Vádolják azzal is, hogy tavaly 12 millió forintos bánatpénzt kapott határozott idejű szerződése felmondása után, majd határozatlan idejű szerződést kötött és főtitkár maradt.

A minisztérium adatai szerint Ebele Ferenc 2008 óta az agrárkamara főtitkára. Akkor négy évre kötöttek vele szerződést, melynek értelmében havi 750 ezer forintos fizetést és egyéb juttatásokat, így egy szolgálati autót is kapott. Szerződését 2010-ben közös megegyezéssel felbontották, ekkor 13 havi fizetéssel, 11,95 millió forinttal kárpótolták. Feltételezik, hogy később határozatlan idejű szerződést kötöttek vele, mert ma is a kamara főtitkára.

A vádakat Ebele Ferenc tételesen cáfolja. A Magyar Agrárkamarának nem 2008-tól, hanem 2002 júniusától főtitkára. Akkor az elnökség választotta meg, majd 2004-ben a Magyar Agrárkamara küldöttgyűlése is megerősítette pozíciójában. Minden alkalommal határozott idejű szereződést kötöttek, az említett időpontokban és 2008-ban egyaránt, így 2012 decemberéig szólt a megbízatása. A tavalyi év utolsó napjától a főtitkár előrehozott nyugdíjba vonult, és azért kapott 11,95 millió forintot, mert a határozott idejű szerződése 2012 decemberéig szólt. Egyébként kézhez az összeg felét sem kapta.

 

 

Tavaly júniusban váratlanul lemondott a Magyar Agrárkamara elnöke, ezt a tisztséget azóta sem töltötték be. A köztestület elnöksége Ebele Ferencet bízta meg tavaly november 29-én, hogy irányítsa a kamarát. Szerződésében megfogalmazták, hogy a megbízás határozatlan időre szól, az új vezetőség megválasztásáig tart. A munkáért havonta 110 ezer forint megbízási díjat kap.

Nem luxus, vagy kirívóan magas fogyasztású autóval jár. Egy kétezer köbcentiméter hengerűrtartalmú Renault Laguna típusú gépkocsival, aminek az átlagos fogyasztása száz kilométeren tíz liter. Ebele Ferenc Veszprémből naponta jár dolgozni a fővárosba és a tagszervezetekhez. A szervezetnek országosan 250 alkalmazottja és 202 irodája van. Kizárólag a munkájával összefüggésben megtett utazásokra fordította a kártyája terhére megvásárolt üzemanyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!