Szigorú feltételekhez kötik az elterelést

Veszprém - A törvény különbséget tesz a kábítószer-fogyasztáshoz kapcsolódó és a súlyosabb megítélésű terjesztői magatartások között, illetve kiemelten védi a 18. életévüket be nem töltött fiatalkorúakat - erről a megyei főügyészség szóvivője beszélt érdeklődésünkre.

Halmos György

Dr. Gulyás Ildikó a jogszabályokat ismertetve elmondta, hogy súlyosabb büntetésre számíthat az, aki kínálja, átadja, forgalomba hozza vagy kereskedik a kábítószerrel, mint az, aki termeszti, előállítja, megszerzi vagy tartja a kábítószert. A szóvivő ugyanakkor megemlítette, hogy ez utóbbi fogyasztói típusú elkövetési magatartások esetében is magas a büntetési tétel, alapesetben öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság, míg, ha a bűncselekményt jelentős mennyiségű kábítószerre követik el, akkor a büntetési tétel öttől tíz évig terjed. (A terjesztőknél minősített esetben akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.)

- Nagyon fontos elem, hogy a jogszabály pontosan meghatározza, mi számít csekély és mi jelentős mennyiségnek - közölte a szóvivő. Ez a kábítószerek tiszta hatóanyag-tartalmától függ, melynek alapján jelentős mennyiségű kábítószernek a jogszabályban meghatározott csekély mennyiség felső határának hússzoros mértékét meghaladó mennyiségű drog számít, ami kábítószerfajtánként eltérő, kender esetében pedig a növénytövek száma számít - magyarázta Gulyás Ildikó.

Szintén a kiskorúak védelme érdekében szigorúbban bünteti a törvény azokat, akik a kábítószert oktatási, gyermekvédelmi, közművelődési intézményekben vagy azok közvetlen közelében kínálják, értékesítik. Abban az esetben pedig, ha nagykorú személy kiskorúnak ad jelentős mennyiségű kábítószert, akkor a kiszabható büntetés akár életfogytig tartó szabadságveszetés is lehet.

- Az elkövetők között vannak olyanok, akik csekély mennyiségű kábítószert alkalomszerűen fogyasztanak, velük szemben nem indokolt a törvény teljes szigorával eljárni, esetükben lehetőség van az úgynevezett elterelésre - hangsúlyozta a szóvivő.

A törvény úgy rendelkezik, hogy nem büntethető kábítószerrel való visszaélés miatt az, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, feltéve, ha az elsőfokú ítélet meghozataláig igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt. Ez azt jelenti, hogy azokban az esetekben, amikor a fenti okból a büntetőeljárás megszüntetésének lehet helye, az ügyész a vádemelést egyévi időtartamra elhalasztja a gyanúsítottal szemben, ha az vállalja a fenti ellátáson, illetve szolgáltatáson történő részvételt. A büntetőeljárás megszüntetésére pedig akkor kerül sor, ha a gyanúsított hitelt érdemlően igazolta, hogy az elterelés alapjául szolgáló rehabilitáción részt vett.

 

Az adatok szerint a kábítószerrel való visszaélések száma 2005 és 2009 között a 2008-as kisebb mértékű emelkedéstől eltekintve csökkenő tendenciát mutat. Az összbűnözésen belül a fiatalok által elkövetett kábítószerrel való visszaélések számára is igaz a csökkenés, azonban azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon magas a latencia, vagyis sok eset marad rejtve.

 

Ha ön is valamilyen formában érintett és van egy története, amit megosztana a többi olvasóval, kérjük, írja meg és küldje el szerkesztőségünkbe. Címünk: 8201, Veszprém, Pf. 161, vagy [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!