Az ország leggazdagabb települése

Csopakon nincs ok a panaszra. Évről évre nő a település költségvetése, túl vannak több sikeres pályázaton, elindultak a fejlesztések, ebben az évben a strand átépítésével a falu történetének eddigi legnagyobb beruházása valósult meg. A nehéz gazdasági helyzet ellenére nem esett vissza a helyi turizmus, úgy tűnik a nyaralni vágyóknak továbbra is vonzó célpont a település.

Martinovics Tibor

Az egy főre jutó jövedelemadót tekintve az itt élők élenjárnak, ahogy az ingatlanok árai is kimagaslóak még országos viszonylatban is. Kérdés, mindebből mit érzékel és profitál maga a település?

Csopakon sikk nyaralót venni, frissen felújított strandja az északi part talán legnépszerűbb és legzsúfoltabb fürdője, a jobb nyári hétvégéken naponta húszezren is megfordulnak a faluban. Évről évre nő a Csopakon élők száma, itt a legdinamikusabb a betelepülés, sőt, nagyobb vállalkozások, cégek választják szívesen a települést. A polgármester szerint az elmúlt nyolc-tíz évben harminc százalékkal nőtt a lakosság száma, és időközben ki is cserélődött. - Ezzel együtt megmaradtunk egy szerethető kis településnek. Ennél több nem kell, minthogy szeressenek itt élni az emberek - így Ambrus Tibor polgármester.  

Két éve még csak második volt, a legfrissebb felmérés szerint azonban ma már az ország legtehetősebb települése, Csopak nem panaszkodhat. Prózaibban szólva a faluban nincs munkanélküliség, aki dolgozni akar, az megteheti a közmunka program révén. Folyamatosan zajlik a falumegújítási program, egyetlen aszfalt nélküli út sincs a faluban.

Megerősített költségvetésű szociális rendszer segíti a rászorulókat, és egyébként is, az életvitel szerűen itt élők számos engedményben részesülhetnek: ingyenes a parkolás és a strandolás, nem kell építmény és telekadót fizetni, jelentős beiskolázási támogatás jár minden érintettnek, és a szülést is külön támogatja az önkormányzat, a harmadik gyermekért hetvenezer forint egyszeri juttatást kapnak a szülők.

Most meg itt a GfK. Hungária Piackutató Intézet által készített felmérés, amely leegyszerűsítve azt állítja, Csopak a leggazdagabb település. (Vizsgálták például a helyben lévő vállalkozások számát, az infrastruktúra fejlettségét, az új lakások építését, a betelepülési arányt, a befizetett személyi jövedelemadó illetve iparűzési adó mértékét, a gépkocsik számát.)

- Nincs okunk a panaszra. Csopak már saját jogán létezik, nem csak mint egy település a Balaton partján. Lokálpatrióták lakják, ez a siker egyik záloga. Az elmúlt évek szigorú gazdálkodása meghozta az eredményt, több a bevételünk, mint a kiadásunk, vannak lehetőségeink. Fejlesztjük a falut, a 160 millió forintos strandkorszerűsítés már az első szezonban igazolta, hogy megéri befektetni, igény van a minőségi szolgáltatásokra. Ezért parkosítunk, igyekszünk rendbe tenni a 71-es út menti területeket, építünk játszótereket és újabb kerékpárutat a 71-estől a strandig.

- Nem titok, ide valóban a fizetőképes, stabil egzisztenciával rendelkezők költöznek, biztos azért, mert itt jól érzik magukat. Ezért azonban az önkormányzatnak rengeteget kell tenni - vélekedik Ambrus Tibor, aki hangsúlyozta Csopaknak volt és van pénze a pályázatok önrészének biztosítására, ami egyenlő a fejlődéssel. - Pályázati pénzből felújítjuk a kultúrházat, igyekszünk támogatást szerezni az óvoda korszerűsítésére. Továbbra is nagyon hiányzik Csopakról a minőségi szállás, nagy szükség lenne négycsillagos szállodákra, új vitorláskikötőre, most úgy látom magántőkéből a közeljövőben mindez megvalósulhat  tette hozzá a polgármester.

Beszéltünk néhány helybélivel, akik meglepő módon azt kérték, ne írjuk ki a nevüket. Egyöntetű volt a vélemény: szeretnek Csopakon élni, kötődnek a Balatonhoz, de másik tóparti településen nem igazán tudnák elképzelni az életüket. Elégedettek a falu fejlődésével is, bár, ahogy egy középkorú asszony kifejtette, nem ártana jobb élelmiszerbolt, játéküzlet, és az is jó lenne, ha nem Veszprémbe kellene sokaknak dolgozni járni.

- Biztos van ebből haszon, nem vitatom, de ez hozzánk nem ér el, a saját bőrünkön ezt nem nagyon érezzük - magyarázta egy férfi.


A tehetősek települése

Csopakon jelenleg 2040 -en laknak, az önkormányzatnál úgy tartják, az elmúlt évtizedben jelentősen kicserélődött a lakosság, mindenesetre a felmérés szerint a lakosok vásárlóereje itt a legerősebb az országban. Az itt élők által befizetett személyi jövedelemadóból a település, több, mint harminc millió forint bevételhez jutott tavaly. Ez azt jelenti, hogy a településen élők összességében több, mint egy milliárd forint adót fizettek be az államnak. Míg a szomszédos Paloznakot a művészek kedvelik elsősorban, addig Csopakon több hazai bank elnöke, neves ügyvédek, sikeres nagyvállalatok igazgatói élnek, akik azonban igyekeznek inkognitójukat megtartani. A faluban egyöntetű a vélemény, nem nagyon érzékelhető, hogy jól menő vállalkozások vannak jelen Csopakon, a település támogatásban egy-két kivételtől eltekintve nem járnak élen.



A leggazdagabb település titulusa jól hangzik ugyan, de igazából nehezen körvonalazható, mit is jelent ez valójában. Mindenesetre Csopak ebben az országos szinten is hatékonyan kommunikált versenyben szépen araszolt előre. Nyolc évvel ezelőtt még a tízedik, aztán a hatodik, két évvel ezelőtt meg a második helyen állt, most meg talán a helyiek megdöbbenésére is a legtehetősebbé avanzsált. Valami tehát van. Ha más nem, van egy pecsét, egy jelző, egy széles nyilvánossághoz eljuttatott üzenet, ráadásul nem is kellett ezen agyalni, városmarketinget felépíteni, hanem - kis túlzással - jött minden magától. Hogy ez csak egy üres jelmondat marad vagy önmagát gerjesztő mechanizmussá válik, egyelőre nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy valójában mi lenne jó Csopaknak. Mert akárhogy is, a leggazdagabbnak lenni nem könnyű.

Martinovics Tibor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!