Miért hagyták ki Almádit?

Veszprém - Milyen felelőssége van a jelenleg ellenzékben lévő szocialistáknak abban, hogy annak idején Balatonalmádit nem vonták be ügyfélként a repülőtér előkészítésébe? - tette fel a kérdést a Fidesz városi irodájában rendezett sajtótájékoztatón hétfőn a megyeszékhely önkormányzata gazdasági bizottságának elnöke.

Varga Domokos Péter

Baumgartner Lajos utalt rá, lapunk hétfői számában hírt adtunk róla, jogerős bírósági ítélet kötelezi  a Nemzeti Közlekedési Hatóságot, hogy új eljárás keretében Balatonalmádit vonja be ügyfélként a repülőtér zajgátló övezetének kijelölésébe. Az önkormányzati képviselő elmondta, az idén január 4-én Balatonalmádi polgármestere, Keszey János levélben kérte Veszprém polgármesterétől, hogy a 2006. szeptemberében kötött adásvételi szerződés módosítása során vegyék figyelembe a balatonparti város szempontjait. Ebben Keszey János kitért arra, hogy az almádi képviselő-testület már a szerződés megkötése előtt kérte Veszprém akkori vezetésétől, hogy őket is vonják be ügyfélként.

Baumgartner Lajos hozzátette, hogy ezt a levelet Dióssy László akkori polgármester Hartmann Ferencnek szignálta ki további ügyintézésre. Rövidesen érkezett egy másik, hasonló tartalmú levél Almádiból, ez is az akkori alpolgármesterhez, Hartmann Ferenchez került. Végül Dióssy László aláírásával született egy válasz, ebben Almádi megértését kérték, de közölték, hogy a keletkezett iratokat nem áll módjukban a városnak kiadni, ezt követően kötötték meg a repülőtér eladásáról és kivitelezéséről szóló szerződést.

Miért követelik most a szocialisták Balatonalmádi bevonását a repülőtér előkészítésébe, miért viselkednek most úgy, mint akik semmiről nem tehetnek, milyen felelőssége van ebben az ügyben Hartmann Ferencnek? - tette fel a kérdést a fideszes politikus.

Lapunk a kérdést továbbította a címzetthez. Hartmann Ferenc elmondta, ő 2006-ban személyesen tájékoztatta a repülőtér előkészítési folyamatáról Balatonalmádi képviselő-testületét, nem sokkal ezután pedig ugyanezt megtette egy, a városban szervezett lakossági fórumon is.

Az önkormányzatnak hivatalba lépése, 2006 óta lett volna jogi lehetősége arra, hogy Balatonalmádit ügyfélként bevonják a repülőtér előkészítésébe? - érdeklődött lapunk. Baumgartner Lajos elmondta, ezt jogi segítség nélkül nem tudja megítélni, "de úgy érzi, hogy nem lehetett, mert akkor talán nem kellett volna perre menni".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!