Szent Ányos védelmében

Tihany - Szent Ányosnak, az apátság védőszentjének ünnepén hálaadó szertartást tartottak a monostor templomában a helyi és a hazai bencés közösség számos tagjának és a veszprémi egyházmegye papjainak részvételével, a hívek közösségében.

Toldi Éva

Az ünnepség vesperással kezdődött, majd szentmisével folytatódott, melyet dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek mutatott be dr. Márfi Gyula érsekkel, dr. Korzenszky Richárd tihanyi perjellel és az egybegyűlt papsággal koncelebrálva.

Szent Ányost az egyháztörténet Anianus néven említi. Gallia egyik legnagyobb szentje volt. Zaklatott történelmi időszakban élt és szolgált a 4. században, amikor a hunok támadásai ostromolták az országot. A legenda szerint mikor a püspök a város ostromakor elmélyült imádságban Istenhez fordult, segítségéért esdekelve, Orleans megszabadult. Magyar földön Szent István királyunk közvetítésével vált ismertté Szent Ányos, mint a királyok égi pártfogója.

Szentbeszédében Seregély érsek megemlékezett I. András királyról, az apátság alapítójáról is, aki Szent Ányos védelmébe ajánlotta a monostort, s mindazokról is, akik annak építésében és újjáépítésében részt vettek. Tihany sok-sok történelmi, művészeti értéket őrzött meg az eltelt közel ezer esztendő óta, mutatott rá, mégis, ha ma megkérdeznék Ányos püspököt, mit tart a legnagyobb értéknek a védelmébe ajánlott templomban, bizonyára nem ezekre az értékekre hivatkozna. Mert a legfőbb és maradandó érték, amelyet minden templom őriz és hirdet: Krisztus feltámadásának világossága, valamint az a kegyelmi erő, amellyel az Úristen vértez fel minden embert, hogy annak segítségével töltse be küldetését a földön, illetve a templomban összegyülekező keresztény szeretetközösség, amely imáiban és tanúságtevő életében hordozza Krisztus evangéliumát.

Az ünnepi szertartás vendége volt Dmytro Tkach, Ukrajna magyarországi nagykövete és Hartyáni Jaroszlava a Magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, akik dr. Korzenszky Richárddal és szerzetestestvéreivel megkoszorúzták az apátság előtt álló I. András király és kijevi származású felesége, Anasztázia királyné emlékszobrát. A szertartáson közreműködött az ukrán vendégek kórusa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!