Fafaragás - Ősi magyar művészeti ág, a használati tárgyak dísze

Bodorfa - A fafaragás ősi magyar művészeti ág, elődeink a használati tárgyaikat díszítették vele, ma is a használati tárgyakat ékesítenek vele.

Tisler Anna

Papírzsebkendőtartót és fényképtartót is ellát régi motivumokkal Kardos Róbert fafaragó. A régi fafaragók még nem használtak például gyufatartót, mégsem bűn ilyent kifaragni, ugyanis, ha ismerték volna, biztosan azt is egyedivé varázsolták volna.

A paraszti háztartások mellett a katonáskodók, valamint a vadászok is igényelték a faragással készült remekműveket. A lakásokban régen faragott széken ültek, a tálas szintén a tájegységre jellemző motivumokat viselt. Minden minta valamilyen jelentést is hordozott. A tulipán jelentése például a nőiség, az anyagág, a napraforgó a bő termés, a kard és a lándzsa alakú virágszirmok a védelmezés, a férfi jelképe. A somogyi tájegység tárgyaiban a minta kiemelkedik, a bakonyi vékony vonalú, kecsesebb.

A vadászok szeretik a makkal, erdei fák leveleivel, vadak képével dekorált tárgyakat, például a pohártartót, a trófeatartót. Aki faragott tartón őrzi a trófeákat, azonos fajtát készíttet, ugyanis akárcsak más berendezési tárgynál, ennél sem szép, ha egy helyiségen belül keverednek a stílusok. Kardos Róbert gyakran készít a történelmi eseményeket és személyiségeket ábrázoló képeket. Mint megtudtuk tőle, azoknak nincs népművészeti értéke, viszont aki szereti a történelmet, annak sokat jelenthetnek.

Ahogy elődeink, a mai népi iparművészek is faragnak csontot. Kardos Róbert lőportartót készített a saját örömére, több ezer óra alatt. A darab az egyik kedvenc munkája.

- A csontot nagyon nehéz megmunkálni, és téveszteni sem szabad, ugyanis elenyésző lehetőség van a javításra - tette hozzá.

Egy 1848-as vitéz kopjafáját is a bodorfai alkotó tervezett és készített. A motivumok utalnak arra, a vitéz teljes életet élt, szerette,  védte a hazáját.

Ismét divatba jött az életfa állítás. Az életfában közös tőről ágazik el egy alacsonyabb, a női, és egy magasabb, a férfi ág. A női ágon levő minták az anyaságot, a termékenységet szimbolizálják, a férfit pedig a harcost, a családot és a nemzetet védelmezőt mutatják. A fa földbe ágyazott gyökere és az ég felé magasodó teteje a túlvilág és az élők közti kapcsolatra utal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!