Szülinapos orrszarvú - Gyümölcstortával köszöntötték Pablót

Veszprém - Középkorú úr lett Pablo, a szélesszájú orrszarvú: tegnap ünnepelte a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadasparkban harminckettedik életévét. Gyümölcstortával köszöntötték az állatkert dolgozói.

Munkatársunktól

Pablo változatlanul a veszprémi állatkertbe látogatók kedvence, a legnépszerűbb állat a zoo-ban. A szélesszájú orrszarvú harminckét esztendővel ezelőtt látta meg a napvilágot az amerikai San Diego-i Állatkertben, amely híres sikeres orrszarvú tenyésztési programjáról. Még fiatalon került a Gänserndorfi Szafariparkba, majd az intézmény felszámolása során a hodenhageni parkba, onnan pedig, két évvel ezelőtt Veszprémbe. A két és fél tonnás állatot speciális szállítóautóval hozták Magyarországra, s Veszprémben a tűzoltóság is segítséget nyújtott beköltöztetéséhez. Azóta a felújított szavanna-kifutón él, s az állatkert legkedveltebb állata.

Pablo a szélesszájú orrszarvúakra jellemzően elsősorban fűféléket (szénát) fogyaszt, egy nap 60 kiló szénát eszik meg. Legkedvesebb csemegéje az alma, ebből alkalmanként 20 kiló fogy el. Pablo napi kedvelt elfoglaltságai közé tartozik a napozás, illetve a dagonyázás. Hogy jókora testét karban tartsa, nemrégen kapott hatalmas fatörzseket, ezeket előszeretettel tologatja arrébb. A legtöbb szélesszájú orrszarvú más fajokkal szemben igen toleráns, Pablo közülük is kitűnik jóindulatú és barátságos természetével. Állatkerti körülmények között az orrszarvúk közel 50 évig élnek, így Pablo a maga 32 évével egy középkorú úrnak felel meg. Tegnap az állatkert dolgozói kedvenc csemegéiből összeállított gyümölcstortával lepték meg.


(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!