Égőcsere - Valóban mindenkinek jobb megoldás? - Depresszió fenyeget késő ősztől

Címkék#izzó#égő

Napló - Szeptember elsejétől megszűnt a hagyományos, 80 wattnál erősebb izzók nagykereskedelmi forgalmazása Magyarországon és az egész Európai Unióban egy tavaly év végi uniós megállapodás értelmében.

Munkatársainktól

Jövőre a 75 wattos izzókat irtják ki, 2012-től egyáltalán nem lehet hagyományos villanykörtéket vásárolni. A felhalmozott készleteket még eladhatják az üzletek.

Nemrégiben költözött új családi házba Varga Szilvia és családja itt már az építésnél is nagyon fontos volt az energiatakarékosság az építőanyagok és szigetelés megválasztásánál is.
 
- Ahova tudtunk, energiatakarékos izzót vásároltunk,  de a lányom választott néhány olyan csillárt, ami spotégős. Ezeket majd ki kellene cserélni led re, de ez még elég drága. 

Egyébként mi egyértelműen a pénztárca és a villanyszámla miatt választottunk energiatakarékos izzókat, ugyanis például csak a nappaliban 16 izzó világít a csillárokban. 

Nekem a kollégáim is  javasolták, hogy ne a hagyományos égőket vegyük, s azóta a nagyszülőknek is a takarékos égőkből vásároltunk be a minap. 

A várpalotai családi házban 400 kilowatt energiát fogyasztanak el nagyjából havonta, s ebből a kisebb rész a világítás, a fagyasztóláda, a hűtő, a televíziók, s a számítógépek jóval nagyobb mértékben eszik az áramot. 
 
A háztartási gépeknél a hűtő és a mosógép már energiatakarékos, de a fagyasztóládánk még a régi. A számítógépet is lecseréljük laptopra, ez  jóval kevesebbet fogyaszt - mondta Varga Szilvia. 
  
A kompakt fénycsövek inkább csak elméletben jobbak a hagyományos izzóknál - véli a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) szakértője.  

Úgy  látja, hogy az uniós honatyák óriási hibát követtek el a hagyományos izzók betiltásával. Akadnak olyanok, akik szerint a lámpalobbi félrevezette a brüsszelieket, hogy nagyobb haszonra tegyenek szert, a döntést nem környezetvédelmi szempontok  alapozták meg. 

Míg a hagyományos izzó legfejlebb száz forintba kerül darabonkánt, de ennél jóval olcsóbban is megkapható a diszkontokban, a kompakt fénycsöveket a legolcsóbban is ezerötszáz forintos áron láttuk.  

Már csak ezért sem várható, hogy a háztartásokban hamar megtérülő beruházás lenne a csere. Különösen azért, mert a szakértők szerint a háztartások a felahasznált energia döntő részét, több mint a felét a fűtésre fordítják. A világítás csak a nagy üzemekben, szolgáltatóknál számottevő költség.


A grafikán a fényforrásokat vetjük össze
(Infografika: Glogovcsán Nikola)

Az embereket már korábban is próbálták befolyásolni ezzel, például minden évben a nyári időszámítás kapcsán bejelentik, hogy nagyjából egy ötvenezeres város éves fogyasztását spóroljuk meg az akcióval. 

Ez lehet, hogy igaz volt huszonöt évvel ezelőtt, amikor még nagyüzemek tömegei működtek és falták az áramot. Mapnapság pedig csak számmisztikai trükökkel lehet érdemi megtakarítást kimutatni, már csak azért is, mert amennyivel kevesebb áramot használunk a világításra, annál többet fordítunk a légkondícionálásra, s manapság már alig van olyan üzlet, szolgáltató, amelyik nem gondoskodna nyáron a hasznosított légtér hűtéséről. 
 
A kompakt fénycsövek élettartamát számos tényező csökkenti. Jóval kevesebb kapcsolást tudnak elviselni, mint a hagyományos izzók. Ha olyan helyre tesszük, ahol nem taratózkodunk órákig, akkor nem tudjuk kihasználni az előnyeit, mert ha kapcsolgatjuk, hamar kiég, ha meg egész nap hagyjuk világítani, akkor nem takarékoskodunk az árammal. 

Nem véletlen, hogy azokban az üzletekben, főleg a vendéglátóknál, ahol már korábban is az energiatakarékos  égőket használták, a mosdóban és az egyéb mellékhelyiségekben maradtak a réginél. 

Éppen ezeknek az üzleteknek a képviselői vásárolták fel a maradék izzókat. Sietniük nagyon nem kellett, mert nyolcvan  vattnál erősebbeket a háztartásokban kevéssé használnak. Azok inkább a kültéri lámpáknál, pincéknél, gazdsági épületeknél fordulnak elő, ha bevezették az áramot. 


Boros Béla mutatja be az üzlete készletében található újabb típusú villanykörtéket  
(Fotók: Gáspár Gábor)

Első látásra is könnyen meglátjuk hol, mert ezekhez az égőkhöz nem felel meg mindenféle foglalat, a porcelánt ajánlják. Az izzók eddig is veszélyes hulladéknak minősültek, lomtalanítás idején fel is hívták arra az emberek figyelmét, hogy fénycsöveket és villanykörtéket ne dobják bele a hulladékgyűjtő edényekbe, de melléjük se tegyék őket. Valószínű, hogy egy-egy kiégett körtével kevesen, csak a nagyon elszánt környezetvédők zarándokolnak majd el a hulladékudvarokba.

A  kompakt fénycsövek fénye vibráló, ami árt a szemnek. Sötétebb hatást kelt, ez pedig nem tesz jót a téli időszakban amúgy is depresszióra hajlamos embereknek, mert a ma kapható modellek nem képesek semmilyen tekintetben versenyezni a természetes fénnyel. 

Ehhez már csak ráadás, hogy egy részük működés közben zúg. Végül  a fénycsövek többsége jóval nagyobb, mint a régi izzók, ezért lámpát kell cserélni. 



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!