Add nekem a tested! - Fotóval!

Megyei körkép - A szervátültetés továbbra is tabutéma Magyarországon, sőt az érintettek szerint a transzplantáltaknak nap, mint nap szembesülniük kell a hátrányos megkülönböztetéssel. A kérdés persze elsősorban etikai és csak utána orvosi. Ugyan a jogszabályi háttér rendezettnek tűnik, mégis még mindig akadozik a rendszer.

Martinovics Tibor

Azt kell végre megértenie a társadalomnak, hogy egy transzplantált szinte teljes értékű életet élhet, míg szervátültetés nélkül esélye sincs a gyógyulásra - érvelnek a szervátültetettek érdekeit védők. 

A jelenlegi törvény a halott és a hozzátartozó emberi jogainál előbbre helyezi az élethez való jogot, ennek szellemében a kezelőorvosnak elég arról meggyőződnie, hogy az agyhalott korábban tett-e erre vonatkozó tiltó nyilatkozatot, ha nem, akkor szerve minden további nélkül felhasználható életmentésre.


Lőrinczné Halász Klára
(Fotó: Penovác Károly)

Annak ellenére, hogy a donor kilétének felfedését jogszabály tiltja, a transzplantáltak többségét nagyon is érdekli, ki mentette meg az életét, szinte mindenki tudja például szervdonora nemét és életkorát. Így van ezzel a már két veseátültetésen átesett Lőrinczné Halász Klára is.

 - Kétszer voltam dialízisben, mindkét alkalommal több, mint két évet vártam új vesére, ami átlagos időnek mondható. A dialízis borzasztó. Az embert egy gép tartja életben, de így is minden bizonytalan, és megállíthatatlan a leépülés. 

Annak ellenére, hogy hosszabb távon nem tudjuk szervezni az életünket, transzplantáltnak lenni összehasonlíthatatlanul jobb, hiszen kap az ember egy új esélyt - magyarázza a Sümegen élő családanya, aki első transzplantációja után, még 1997-ben kezdett el sportolni, ma már háromszoros Európa-, és kétszeres világbajnok bowlingban. 

A sportsikerei ellenére több állásajánlattól is elesett állapota miatt, jelenleg sincs munkája, rokkantnyugdíjat kap, de mint mondja, ő még viszonylag jó helyzetben van, hiszen sorstársai között nem ritka a család felbomlása, a teljes elmagányosodás sem. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!