Bulvár

2014.10.29. 17:20

Virágzó füzértekercs

Tavaly hiába is kerestem volna az őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) nevű orchideát, nem bújt elő, vagy ahol igen, ott is csak kevés. Nem így az idén!

ifj. Vasuta Gábor

Kismotorral indultam el itthonról a Taliándörögd határában fekvő birkalegelőkre. Szeretek ide motorozni, hiszen szép erőkön át vezet az út, mindig akad látnivaló bőven, megérkezve pár méteres gyaloglás után megtaláltam az első töveket, majd sok-sok példányát. Nagy volt az öröm!

Védett az őszi füzértekercs is (Fotó: Ifj. Vasuta Gábor)

Ha valaki őszi füzértekercs fotózására adja a fejét, annak négykézlábra kell ereszkednie és úgy célszerű keresgélni. Annyira piciny termetű, a színezete is nagyon jól beleolvad a környezetébe. Fotózás után egy galagonyabokor tövében ültem le, csak behúzódva vettem észre, hogy ott körülöttem is több töve ágaskodik közvetlen mellettem. A füzértekercsek nemzetsége mintegy ötven fajt számlál, legtöbbjük Észak-Amerikában fordul elő. Nevüket a spirálisan csavarodó virágzatukról kapták. Közép-Európában mindössze két képviselőjük él. Az atlantikus-, nyugat-mediterrán nyári füzértekercs a Kárpát-medencéből valószínű kipusztult.

Az őszi füzértekercset homoki gyepekben, sekély talajrétegű, mészkerülő sztyeppréteken, gesztenyésekben, legelőkön láthatjuk leginkább. A pázsitfüvek konkurenciáját nehezen viseli, száraz termőhelyeken pedig gyakran a cserjék északi oldalán, félárnyékban bukkanhatunk rá. A mediterrán vidékeken néhol gyakori, észak felé haladva fokozatosan fogyatkozik. Idehaza védett, a természetvédelmi eszmei értéke tízezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!