Bulvár

2015.02.15. 22:55

A disznóvágás összehozza a falut

A településeken egyre gyakoribb a falusi disznóvágás, amely a hagyományőrzés mellett a közösségépítés szempontjából sem utolsó.

Tóth B. Zsuzsa

Balatonrendesen hosszú évek óta vágnak disznót a kistelepülés lakói. A feldolgozásban fiatalok, idősek részt vesznek, a falukemencében húst sütnek ilyenkor. Este együtt vacsorázik mindenki a kultúrházban zeneszó mellett. A maradékot a település ünnepein fogyasztják el a nyaralótulajdonosokkal, akik ilyenkorra ellátogatnak Rendesre és támogatják a programot.

Nyirádon csaknem háromszáz kilós disznót vágtak. A kultúrház udvarán dolgozták fel az áldozatot, amelyet Gombás Károlyék neveltek. Szabó Zoltán böllér irányítása mellett szorgoskodtak a férfiak,  még vidéki ismerősök is segítettek a véres és májas hurka, kolbászok, toros káposzta elkészítésében. Délben mindenki jóllakott, a füstölt áru pedig majd a falu ünnepein tesz jó szolgálatot. A disznóvágást az asszonyok süteménysütő versenye egészítette ki, de forralt bor és pálinka is akadt bőven.

Szabó Zoltán böllérnek Tóth László és Molnár István segít a feldolgozásban Sáskán (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Sáskán Horváth Bence és Albert Attila irányítása mellett most először rendeztek falusi disznóvágást. Bence szerint a civil kezdeményezés jól sikerült, összehozták a helyieket, a 250 kilós disznó feldolgozására a közel négyszáz lakosú kistelepülés apraja-nagyja egybegyűlt. Az elszármazottak közül is sokan érkeztek a különleges programra. Még a gyerekeket sem zavarta az erős szél, játszottak a friss hóban a nekik épített dombon szánkóztak, szüleik, nagyszüleik pedig dolgoztak. A böllért itt is Szabó Zoltánnak hívták, és a forralt bornak, meg a pálinkának ugyancsak nagy keletje volt. Vacsorára kétszáz főre terítettek a faluházban, a nagyterem díszítésébe pedig még a legkisebbek is besegítettek. Délelőtt tócsi sült, vacsorára orjalevest, húsos és édes káposztát készítettek, kolbászt, hurkát, töpörtyűt sütöttek, és sült hús is akadt bőven. A vacsora mellé élőzene szólt, a kenyeret pedig már előző nap megsütötték a falukemencében. A nap sikeréhez a sok felajánlás is kellett, többek közt a helyi borosgazdák támogatták az eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!