Szülei Mátészalkáról vándoroltak ki az USA-ba

Minden lében két kanál: Tony Curtis 85 éves

2010. június 03., 12:45 szerző: MTI
Június 3-án, csütörtökön töltötte be 85. évét a Megbilincseltek és a Van aki forrón szereti magyar származású sztárja, Tony Curtis amerikai filmszínész.

Bernard Schwarz néven New Yorkban született 1925-ben, szülei Mátészalkáról vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Bernard középiskolai tanulmányait a második világháború szakította félbe, 1943-tól a haditengerészetnél szolgált. Leszerelése után színészetet tanult, off-Broadway színházakban lépett fel, majd 1948-ban Hollywoodba szerződött. A filmekben először James Curtis, majd Anthony Curtis, végül Tony Curtis néven szerepelt.

Tony Curtis - Fotó: img.dailymail.co.uk

   
Karrierje elején főként kalandos történetek jóképű, bátor és ellenállhatatlan hőse volt, e szabványfeladatokat megoldva tett szert óriási rutinra. Első nagyobb szerepét 1957-ben A siker édes illata című filmben kapta, a következő évben Stanley Kramer rendező rábízta a Megbilincseltek című film egyik rabjának szerepét. Curtis végre - Sidney Poitier oldalán - bizonyíthatta drámai talentumát, alakításáért 1958-ban Oscar-díjra jelölték.
   
A halhatatlanságot és az igazi sztárstátust 1959-ben a Van, aki forrón szereti biztosította számára, amelyben Jack Lemmon és Marilyn Monroe oldalán komédiázott. A Billy Wilder rendezte fergeteges vígjáték olyan helyzet-és jellemkomikumok egész sorát vonultatja fel, amelyek még évtizedek múlva is próbára teszik a rekeszizmot. Az 1968-as Bostoni fojtogatóban a közönség Tony Curtis egy másik arcát is megismerhette, a pszichopata bűnöző szerepének eljátszásával bebizonyította, hogy borzongatni is tud.

MTI

Facebook