Bulvár

2015.03.17. 18:15

Ezt már láttam valahol! - A memória pillanatnyi zavara okozhatja a déjá vu-t

Az idő múltával és a tudósok kutatásainak köszönhetően egyre jobban megismerhetjük magunkat, az embert és szervezetének működését. Ám még most is, sőt az egyre gyarapodó tudás miatt új utakat nyitva, rengeteg dolog válasz nélkül marad.

Az 1800-as évek végétől sokan boncolgatják és kutatják, így több feltételezés is született már magyarázatul a déjá vu mint érzés kérdésére is. Ezzel illetjük azt, mikor úgy érezzük, hogy az adott eseményt már átéltük egyszer, de az egész bizonytalan és homályos. Magát a szakkifejezést Émile Boirac vezette be, ami franciául annyit tesz: már láttam. Képzeljük csak el, hogy reggel kiskanállal kevergetjük a kávénkat, mikor élesen bevillan egy kép a tudatunkba, megállunk és arra gondolunk: hát ez furcsa volt, mintha legutóbb is pontosan ugyanígy csináltam volna. Feltételezhető, hogy már mindenki tapasztalt életében hasonlóan különös történést, de mi válthatja ezt ki bennünk?

Képzeljük csak el, hogy reggel kiskanállal kevergetjük a kávénkat, mikor élesen bevillan egy kép a tudatunkba, megállunk és arra gondolunk: hát ez furcsa volt, mintha legutóbb is pontosan ugyanígy csináltam volna (Fotó: Kovács Bernadett)

Elsősorban lehet az is, hogy tényegesen újraéljük az adott szituációt, ám erre rácáfol több olyan eset is mikor egy adott személy olyan helyzetben érezte ezt, amilyenben még azelőtt sosem volt. Így kapcsolódik ide az a hagyományos feltevés, miszerint az elénk táruló kép az egyik szemünkből egy ezredmásodperccel előbb érkezik az agyunkba, mint a másikból, így az nem tudja pontosan elhelyezni az időben az első észlelést. Sokáig elfogadott volt ez az elképzelés, míg nem a leedsi egyetem emlékezetkutató csoportja egy vak ember esetéről számolt be, aki ugyanúgy érzékelte a jelenséget.

Ebből következtethető, hogy nemcsak a látás útján, de egyéb érzékszervek által is megtapasztalható a déjá vu. Jelenlegi feltevések szerint a memória pillanatnyi zavara okozhatja ezt a misztikus élményt. Bár ki tudja, mikor jön egy kutatás eredményeként teljesen más válasz, ezernyi újabb kérdéssel.

Szeifert Nóra

Címkék#déjá vu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!