Bulvár

2017.05.11. 08:41

Bringázz magadért, bringázz az élhető környezetért! – Nemzetközi Bringázz a Munkába Nap

Áprilisi havazás ide, májusi hidegrekord oda, most itt egy kiváló ürügy, hogy kitörjünk a napi rutinból, megszabaduljunk az összes ezzel járó gyarló beidegződésünktől és tökösek legyünk! Nyilván, a reggeli dugóban a duda permanens nyomkodása közben is azok vagyunk, na de kerékpárral munkába menni, na az teljesen más kávéház.

Görög Dániel

A bevezetőben említettekkel szemben, ha kerékpárra ülünk, mi természetesen nem azért tesszük, hogy megmutassuk másoknak, ki a legkeményebb és kinek van a legvagányabb vasa a környéken. Mindamellett persze, hogy egyes hanyatló nyugati társadalmakban kerékpározni még mindig menő és becsülendő dolognak számít, mi mégsem ezért tesszük. A kerékpározás: egy életforma.

De először is nézzük, mi is ez a Nemzetközi Bringázz a Munkába Nap. A Bike-to-Work egy a tengeren túlról indult, mára már több mint fél évszázados múlttal rendelkező mozgalom. Az esemény napja évről-évre, városról-városra változik, de mindig a kerékpárosok hónapjában, májusban kerül megrendezésre. A kerékpárosok és más sportrajongók legkedveltebb internetes közösségi felülete, a Strava idén május 11-re hirdette meg a Bringázz a Munkába kihívását, amire az oldal már több mint 100.000 felhasználója regisztrált is.

Aki nem próbálta, nehezen érti meg, mennyi pluszt tud adni ez a két kerék. Egyrészt kettővel több, mintha gyalog lennénk, másrészt kettővel kevesebb helyet foglal, amikor az álló kocsisort előzzük a dugóban, vagy épp mikor a város tömérdek parkolóhelye közül kellene válogatnunk. Ezzel pedig meg is érkeztünk, a városi kerékpározás legfőbb előnyéhez: a mobilitáshoz

Sok cikk foglalkozik a kerékpározás fiziológiailag előnyös hatásaival is. Ha valaha rákerestünk az alakformálás, túlsúly vagy az egészséges életmód kulcsszavakra, biztosan belefutottunk már 10+1 indokba, hogy miért jó az nekünk, ha biciklizünk. A kerékpározás emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásaival a későbbiekben mi is még biztosan foglalkozunk, most nézzük azonban a kerékpározás társadalmilag hasznos oldalát inkább.

És most elsősorban nem is a városi terepjárós anyukák legégetőbb kérdésével, a károsanyag-kibocsájtással akarnék minden autós fülébe egy bűntudat-bogarat ültetni, mert valljuk be, amikor a januári -5 fokban felülünk a biciklire és megcsípi arcunkat a lágy bakonyi szél, mi sem erre szoktunk gondolni. A légszennyezettség csökkenésénél sokkal kézzelfoghatóbb, mindennapi életünket is befolyásoló hatásai is vannak a városi kerékpározásnak. Ha többen bicikliznének, kevesebb autó járna, gyorsulna és biztonságosabb lenne a kerékpáros-, gyalogos- és tömegközlekedés, aminek következtében feltehetőleg még többen választanák ezeket a közlekedési formákat, aminek következtében még kevesebb autó járna és még gyorsabb és biztonságosabb lenne a

Na, szóval a Bringázz a Munkába mozgalom ilyen kézenfekvő dolgokra szeretné felhívni a figyelmünket. Figyeljünk oda egymásra és tegyük egy picit élhetőbbé ezt a helyet.

 

Hamarosan induló VeolBicaj oldalunkon még több érdekességet, tippet, tanácsot olvashat a kerékpározásról!

Van kedvenc túraútvonala? Kérdése van? Írja meg nekünk, miről szeretne olvasni új oldalunkon!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!