Bulvár

2017.08.01. 13:24

Babával a strandon - Egyéves kor alatt nem javasolt

Veszprém, Alsóörs – A szülők feltétlenül gondoljanak a fejfedésre, a napsugár elleni védekezésre és a folyadék bevitelre. Fürdésre a szabadtéri vizek, mint a Balaton az ajánlottak, mert frissül a nagy tömegű vízfelületük és emiatt kisebb a fertőzés veszélye.

Molnár Sándor

Dr. Halmai Anna veszprémi gyermekháziorvos egyéves korig nem javasolja a strandra járást kis babával. Ha mégis strandolásra kerül a sor, akkor a délelőtti órákat, illetve a délután három-négy óra utáni időszakot ajánlja, amikor már nem olyan erősen süt a nap. A szülők feltétlenül gondoljanak a fejfedésre, a napsugár elleni védekezésre és a folyadék bevitelre.

 

Dr. Halmai Anna gyermekháziorvos a másfél éves Samu Bálintot vizsgálja a veszprémi rendelőben

A gyermekek bőrének védelme érdekében 25 feletti, de inkább 50 faktorú naptejet, vagy sprayt érdemes alkalmazni. A fejre tegyünk kis kalapot vagy valamilyen fejfedőt és arra is figyelni kell, hogy túl sokáig ne legyenek a gyerekek a vízben. Ha kijönnek, zuhanyozzuk le őket és töröljük szárazra. A nedves fürdőruhát sem tanácsos a kis gyermekeken hagyni. Főleg a lányoknál fontos, hogy ne rajtuk száradjon meg, mert kisebb húgyúti fertőzések fordulhatnak elő ilyenkor. Innivalóként a gyerekeknek adhatunk sima vizet, vagy ha tea párti a pici, akkor hűsített, citromos teát, de ne szénsavas vagy édesített italokat igyanak. Ha megégne a gyerkőcök bőre, akkor a jól bevált és ismert krémeket használhatjuk – tanácsolja Dr. Halmai Anna.

Nagy előkészületek előzik meg a strandolást a szegedi Farkas családnál. Be kell készíteni a strandjátékokat, a bébiételt, a vizet, a pokrócot, miközben az egyik gyerek azért sír, mert menne már, a másiknak valami más problémája van éppen. Hosszadalmas és stresszes is így a készülődés, rengeteg mindenre oda kell figyelni – meséli az anyuka Kiss Petra Veronika.

 

Kiss Petra Veronika a férjével, Farkas Detrével valamint a tíz hónapos Farkas Barnabással, és a hároméves Farkas Bertalannal tölti a nyarat a Balaton parton

Általában mire megérkeznek a strandra már nincs szabad hely a fák árnyékában. Szerencsére felfedezték, hogy a csúszda is árnyékot vet, ezért alá szoktak letelepedni. 50 pluszos, vízálló naptejjel óvják a gyerekek bőrét, mert nagyon fehér bőrűek. A kicsik imádják a Balatont. A hároméves Bertalan szinte végig a vízben van, gyakorlatilag csak enni lehet kicsábítani. Pihenésképpen, ha a tíz hónapos Barnabás elalszik, akkor a szülők felváltva elmehetnek úszni, aminek az anyuka nagyon örül, mert ilyenkor egy kicsit kikapcsolhat és feltöltődik.

Tóth Renátát a négy hónapos Sámel Lehellel a karjában szólítom meg a strandon. Van egy hétéves kislánya is, aki miatt nem múlhat úgy el nyár, hogy nem jönnek el a Balcsira. A zalaszentgróti anyuka tartott ugyan egy kicsit a nyaralástól, de szerencsére nagyon nyugodt a baba. A strandon árnyékos helyet kerestek és még egy kis sátor is a rendelkezésükre áll, ahol, ha szükséges meg tudja szoptatni a picit.

 

Tóth Renáta a négy hónapos Sámel Lehellel a karjában. Fárasztó a picit folyamatosan kézben tartani, de megoldható a nyaralás és a pici is jól elvan a strandon

A kis Sámel a kellemes levegőn jól érzi magát, nézi a faleveleket és a körülötte zajló nyüzsgést. Ha elalszik a pléden, a szülei is fürödhetnek egy kicsit a nagylánnyal, mert több családdal együtt, Renáta a testvéreivel jöttek, így van, aki vigyázzon rá. A biztonságos helyen a baba bőrét nem kellett semmivel sem bekenni, a „túlélőkészletbe” pedig a szokásos dolgok, mint a pelenkák, popsi törlő és textil pelusok bekerültek.

Garamszegi József és családja Szombathelyről érkezett az alsóörsi strandra, ahol most először nyaralnak.  A másfél éves ikrekkel és az öt és féléves bátyjukkal komoly előkészületek előzik meg a strandolást. Mivel egyidősek a picik, jóval nehezebb velük az elindulás. Mire elkészülnének, már jön is a következő etetés meséli az apuka.

 

Garamszegi József és Garamszegi Edina három gyermekükkel, az ikrekkel: Noellel és Bellával, valamint Félixel érkeztek a strandra

A nyaralás alatt „bébiszitter” segíti a szülőket, mert nélküle még öt perc nyugodt napozásra sem lenne lehetőségük. A nagy hőségben a három gyermek bőrét minimum 50 faktoros krémmel védik és próbálják egész nap árnyékban tartani őket. Ez alól csak a vízben eltöltött idő a kivétel. Szerencsére mindhárman jól bírják és szeretik is a Balatont. Bár nincsenek hozzászokva az élővízhez, nem volt semmi gondjuk eddig és nem is aggódják túl a dolgot – fogalmaz József. A strandon a kicsik etetésével sincsen gond, mert az üveges bébiételek megmelegítésében segítenek a helyi büfések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!