Bulvár

2015.03.05. 16:27

A disznóvágás belső rituáléja

Pápa - Mindig annak kell örülni, ami éppen van – vallja a hazai undergound filmkészítés egyik legnépszerűbb alakja, a lehengerlő vitalitást és pozitív életszemlélet sugárzó színész-rendező, akinek szobafestő az eredeti szakmája, de több legendás mozgókép is fűződik a nevéhez. Ő Szőke András.

Polgár Tibor

Emellett mostanában gasztronómként is ismertté vált. Könnyű vele beszélgetést kezdeményezni, személyiségére a közvetlenség, a természetesség a legmegfelelőbb jelző. Szemmel láthatóan az emberek között érzi magát a legjobban, és bár az általa képviselt sokszor abszurd, olykor szürrealizmusba hajló humor megosztónak számít, mindenkivel képes megtalálni a közös hangot. Mindezt bebizonyította a II. Pápai Böjtelőn is, melynek házigazdája volt, és a jelenlévők ezreit szórakoztatta egyedi, magával ragadó stílusával. Szőke Andrással a gasztronómiai rendezvény közben beszélgettünk.

- Hurka vagy kolbász?

- Nem jó a kérdés – vágta rá Szőke. – Hurka, kolbász, töpörtyű, szalonna, oldalas és minden egyéb, ami a sertéshez, a disznóvágáshoz kapcsolódik. Magyarországon a disznóvágás szakrális dolog, a közösségről, a családról szól. Az ilyen alkalmakon, mint amilyen a mostani pápai is, az együttlét a fontos.

Szőke András: minden apróságnak örülni kell az életben
Fotó: Polgár Tibor

- Manapság még a csapból is az egészséges táplálkozás fontossága folyik. Az imént sorolt ételek mennyire számítanak egészségesnek?

- Erre csak azt tudom mondani, hogy például a ’70-es években azt hangoztatták, mindenhez margarint vagy étolajat használjunk. Aztán most meg a kutatók azt mondják, mégiscsak fontos a zsír. Én azt vallom – legyen szó bármilyen ételről –, a legfontosabb, hogy az szeretettel és odafigyeléssel legyen elkészítve.

- A kétezres években is előfordul még a disznóvágások alkalmával, hogy „felrobban” a disznó?

- Jó hallani ezt a szófordulatot. Ugye ez a ’90-es évek legelejét idézi, a Vattatyúk, az Európa Kemping, vagy éppen a Roncsfilm című filmek készítését, hangulatát. A disznóvágásokon, illetve a hasonló közösségi alkalmakon furcsa történetek is elfordultak, és ez a mai napig így van. Amikor anno Taliándörögdön úgymond a falu elfogadott engem és disznót vágtunk, kötelező volt négy-ötféle welcome drinket legurítani reggel. Előfordult, hogy én már délelőtt fél tízkor lefejeltem a bélmosó teknőt. Aki benne van a disznóvágás belső rituáléjában, az biztosan átélt hasonlót.

- Ha már szóba kerültek a filmek: mostanában valahogy távol került a mozgóképektől.

- Annak idején a sors hozta úgy, hogy lehetőségem nyílt játékfilmeket készíteni. Nagyon örülök neki, hogy azok a filmek megvalósulhattak. Most pedig azért is áldom a sorsot, hogy olyan rendezvényeknek lehetek a házigazdája, mint a Pápai Böjtelő. Fontos, hogy emberek között lehetek és szeretettel fogadnak. Mindig annak kell örülni, ami éppen van. Jelenleg járom az országot, mindennapi helyzetekkel és emberekkel kerülök kapcsolatba. Számomra ez legalább olyan fontos, mintha valamilyen különleges film készítésében vennék részt. Természetesen lapulnak forgatókönyvek a fiókomban, és ha az illetékesek szólnak, szívesen megvalósítom azokat.

- Van kedvenc filmje a sajátjai közül?

- Ez nehéz kérdés. Mindegyiket szeretem. Annak kifejezetten örülök, hogy együtt dolgozhattam Badár Sanyival. Minden apróságnak örülni kell az életben, én pedig nagyon boldog és hálás vagyok az eddigi pályafutásomért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!