Bulvár

2015.02.26. 16:58

25 éve írta a Napló - Megválasztották az év Mátyását

Finnországban a Mátyás a legnépszerűbb férfi keresztnév; a szokások szerint a béke, a rend, a nyugalom, a jólét szimbóluma.

Balassa Gergő

Erről 25 évvel ezelőtt írt a Naplól: „A mondás úgy tartja: Mátyás a szárazföldön igazi férfi, de a tengeren néggyel is felér. Érthető tehát, hogy Finnországban kedves hagyomány: minden esztendőben megválasztják az év Mátyását. A kitüntető címet egy állampolgári szervezet, a Mátyás-nap Finnországi Nemzeti Bizottsága ítéli oda egy-egy kimagasló teljesítményt nyújtó Mátyásnak. Ebben az esztendőben ezt a címet Szűrös Mátyásnak, a Magyar Köztársaság ideiglenes elnökének ítélték oda a Magyar Köztársaság kikiáltásáért. Ez volt az első alkalom, hogy nem finn, hanem külföldi Mátyás részesült az elismerésben.Szűrös Mátyás – a magyar és a finn nép barátságot reprezentáló gesztusként értékelve a kitüntető címet – pénteken a Parlamentben fogadta a Mátyás-nap Finnországi Nemzeti Bizottságának küldöttségét, amelynek tagjai természetesen valamennyien a Mátyás keresztnevet viselik.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!