Bulvár

2014.11.27. 16:45

25 éve írta a Napló - Konténerben nevelik a facsemetéket

Az unokáknak telepítik a jövő erdejének fáit Sümeg határában, a Balaton-felvidéki Erdő– és Fafeldolgozó Gazdaság Nyírlakon létesített, egyik neves csemetekertjében.

Balassa Gergő

Andrónyi András képeivel mutattuk be a Napló olvasóinak 1989 novemberében a csemetekert életét, ahol „a 13,5 hektáros területen háromféle technológiával – szabadföldi, hidegágyas és konténeres módszerrel – már unokáink részére nevelik a jövő erdejének fáit.

Mohari Béláné és Vajda Sándorné erdeifenyő-csemetét emelnek ki. Csikós László kerületvezető erdész a platánsuhángokat ellenőrzi (Fotó: Andrónyi András)

A legújabb a konténeres módszer, amelyet 1987-ben vásároltak a szombathelyi Falco-tól. A beruházás a munkacsarnok és a fóliasátrak megépítésével és a gépek üzembe állításával kezdődött. A tőzeget, amelyet Osliról vásárolnak, a gépsor tépi, rostálja, majd felhordják a munkacsarnok padlására, ahonnan egy surrantón át a vetőgépbe táplálják. A tőzeggel telt konténereket vibrátor kezeli, majd az apró magot, a fenyő szárnyas magját, a gép automatikusan behelyezi a kis tartályokba, s azokat fűrészporral takarják be. A nagyobb magokat (tölgy, bükk) kézzel vetik el.

A nyolc fóliasátorban kikelt magokból a csemeték három hónap alatt elérik a kiültethetőségi méretet, tavasszal 350 ezer csemete megtermelése a cél.”

Címkék#napló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!