Borosta

2011.12.18. 09:17

Újra felszáll a bíbor léghajó

Veszprém - Nem mindennapi klasszikus rock szupercsapat alakult a Cry Free és a Session zenekarok tagjaiból. Az alkalmi felállás a Deep Purple és a Led Zeppelin örökbecsű opuszait adja elő az ország kiválasztott helyszínein, köztük Veszprémben is.

Szabó Péter Dániel

Már messziről hallatszik a Nobodys fault but mine című Zepp-klasszikus, amikor belépek a veszprémi próbateremnek helyet adó épületbe. A hetvenes évek rockóriásainak őszinte híveiként is bátran aposztrofálható Cry Free és Session zenekarok gyakorolnak éppen gőzerővel, hiszen a hétvégén Veszprémben és Budapesten is színpadra lép a Purple Zeppelin Jam névre keresztelt alkalmi szupercsapat. Utóbbi kifejezés több szempontból is megállja a helyét. A királynék városában még a kilencvenes évek elején alakult Session tagjait országszerte, sőt a határokon túl is még ma is a Led Zeppelin gazdag örökségének méltó tolmácsaiként tartják számon. Nincs ez másképp a fővárosi illetőségű Cry Free esetében sem. Az évtizedes múlttal bíró csapat olyannyira kivívta a közönség és a szakma elismerését, hogy például Jon Lord, a Hammond orgona ősz hajú mestere, a Deep Purple alapító tagja is több ízben őket kérte fel, hogy kísérőzenekarként segítsék kelet-európai koncertjeit. Most a két tribute-banda összefogott, s egy közel háromórás örömzenélés során prezentálják a nagyérdeműnek a dalokat december 16-án a veszprémi Expresszóban.

- A két zenekar kapcsolata sok évre visszanyúlik, a Session ugyanis több ízben játszott a Cry Free vendégeként - meséli Nagy Gergely, a Session gitárosa. - Ugyan a banda most hivatalosan szünetel, ám a Zepp szeretete megmaradt, ráadásul a dobosunk, Tatai Tomi a Cry Free sorait is erősíti, így érthető a párhuzam. Így jött az ötlet, hogy zenéljünk együtt, s a hetvenes évek két meghatározó rockzenekarának dalait egy koncerten adjuk elő.

Az elhatározást tettek követték, s a közös budapesti, illetve veszprémi próbákat követően az ősszel Kapuváron, Szombathelyen, Várpalotán és Budapesten is nagy sikerrel mutatták be a legnagyobb slágereket felvonultató háromórás műsort.

- Nem egyszerű feladat helytállni a bulikon, a Purple- és a Zepp-dalok is alaposan igénybe veszik az ember hangszálait - mondja nevetve kérdésünkre a Cry Free frontembere, a többiek által csak Atkaként hívott Scholtz Attila. - Hiába fakad egy tőről a két zenekar, az énektémák teljesen más technikát igényelnek. Szerencsére a visszajelzések azt mutatják, hogy velem együtt a zenekar is megbirkózott a feladattal.

 Aztán rátérünk a pénteki koncertre, ahol vendégzenészek színesítik majd az egyébként is érdekesnek ígérkező bulit. - Az októberi fellépésen óriási sikert arató Jamie Winchester most is színpadra lép, mellette viszont ezúttal a Session régi barátai és örökös tiszteletbeli tagjai, Kriki, Czuczi és Tipcsi szállnak be a feelingesnek ígérkező jambe, valamint a Bluesberry Band kiváló énekese, Horváth Ákos is csatlakozik hozzánk - mondják szinte egymás szavába vágva, majd szólnak a többiek, s irány a próbaterem, ahol jól ismert klasszikusok csendülnek fel.

 

Klasszikus nóták

Ami a repertoárt illeti, a Led Zeppelin kedvelői mindenképp számíthatnak arra, hogy elhangzik majd a RockşnşRoll, az Immigrant Song, a Stairway To Heaven, s persze a Whole Lotta Love, míg a Depp Purple rajongói olyan klasszikus nóták felbukkanását várhatják, mint a Child In Time, a Speed King, a Highway Star, no meg a mindenki által ismert Smoke On The Water.

 

További zenei hírek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!