Borosta

2011.05.12. 06:05

Nádasdy Ferenc Bandérium: Szabó Krisztián ápolja Sárvár történelmi hagyományait

Szabó Krisztián 34 éves, Sárváron született és ott is él a mai napig. Ha a városban meghallják a nevét, akkor mindenkinek azonnal a Nádasdy Ferenc Bandérium, illetve a hagyományőrző, történelmi fesztivál jut eszébe.

Bajdó Bettina

- Mindig is érdekelt a történelem, szívesen olvastam a régmúlt korok elbeszéléseit - mondja Szabó Krisztián. - Mivel Sárváron van egy csodálatos vár, ezért úgy gondoltam, hogy meg kell ismerni és meg kell ismertetni a történetét. Adta magát a dolog, hogy a 16-17. századdal szeretnék leginkább foglalkozni. Megalakult az egyesület, mely a Nádasdy Ferenc Bandérium nevet kapta. Hivatalosan katonai hagyományőrzéssel foglalkozó markotányos bandérium vagyunk. Hivatalosan az úr 2009. évében a Nádasdy-vár falai közt bontott zászlót a bandérium. A vérvörös lobogón szereplő két arany ágyúcső jelzi, pattantyús, azaz tüzérbandérium vagyunk. -

Az egyesület tagjai örömmel tesznek eleget helyi és külföldi invitálásnak is. Saját bevallásuk szerint a bandérium tagjai fegyelmezett katonák, akik korabeli metodikán alapuló harcászati viselkedésükkel, korhű fegyverzetükkel bemutatják, hogyan zajlott a felvonulás, a kartácsolás, a ballisztázás a török korban.

- A csapatban vannak történészek - folytatja a bandérium tagja, akik arra törekednek, hogy minél korhűbben tudjuk bemutatni a kor minden apró részletét. Nagyon odafigyelünk a ruháinkra is, főként arra, hogy olyan anyagokból, olyan díszítéssel készüljenek, melyeket abban a korban használtak a szabók. Felszerelésünket is folyamatosan fejlesztjük a saját kutatásaink alapján. -

2009-ben megalakult a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző (Közhasznú) Egyesület azzal a céllal, hogy összefogja Sárvár történelme iránt érdeklődőket, a katonai hagyományokat ápolni kívánókat.

- A tényleges célunk az, hogy bemutassuk a város történelmi múltját, főként a török kort - emeli ki Szabó Krisztián. - Egy álmom vált valóra, amikor első alkalommal megszerveztük a történelmi fesztivált. Az első két év nagyon sikeres volt, ezt szeretnénk megőrizni, s harmadik alkalommal fokozni fogjuk a hangulatot is. Az időpont már biztos, július 22-e és 24-e között lesz a fesztivál. Kétszer annyi hagyományőrző csapatot hívtunk, mint az elmúlt években, s nagyon látványos lesz a várostrom is. Lesz boszorkányper, vitézi táncház, vásári forgatag, fellép például a Csík Zenekar, új arcként a Szelindek zenekar is színpadra áll, de igazi újdonságot jelent majd a Firkin keltaír zenekar őrült zenei utazása is. Guinness-rekord kísérlettel is készülünk, erről még nem árulhatok el többet. -

A Nádasdy Történelmi Fesztivál első napja emléknap lesz: nem kisebb eseményre emlékeznek ezen a napon, mint Hunyadi János és várvédői hősies helytállására Nándorfehérvár falain, ahol is megállították a ránk, és Európára törő Oszmán Birodalom előrenyomulását. Mintegy hetven év haladékot kapott ezzel az ország. Azóta  azaz 1456. július 22-e óta  harangzúgás jelzi minden délben ennek az eseménynek a fontosságát. Az 555. évfordulón több meglepetés is várja majd a közönséget: egy csokigyártó cég például 555 centiméteres csokoládét gyárt majd.

A bandérium azonban nemcsak a történelmi fesztiválra készül, május 20-a és 22-e között részt vesznek a Tatai Patara Törökkori Történelmi Fesztiválon is. A legnagyobb törökkori hagyományőrző fesztiválra az egyesületből huszonegyen vesznek részt.

 

 

Meghonosították a fesztivált

2007-ben  fogalmazódott meg a gondolat a hagyományőrzőkben, hogy egyfajta hiánypótló rendezvényt honosítanának meg a városban, és ezzel erősíthetnék a kultúrturizmust Sárváron. Az ötletet tett követte, létrehozták a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesületet. A város önkormányzata, a múzeum és a művelődési központ, valamint a civil szervezetek is sokat segítettek nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!