Borosta

2015.01.28. 13:30

Illés a balett mellett döntött

Sümeg - Az Amerikai Egyesült Államokba jár tanulni Oláh Tamás, a Broadway Tánccsoport vezetője és koreográfusa, aki meghonosította Magyarországon az Alvin Ailey iskola stílusát.

Tisler Anna

Emellett ő találta ki a jelnyelven előadott balett műfaját. A Broadway csoportban 16 középiskolás lány mellett egyetlen fiú, a 16 esztendős Lenner Illés táncol. A gimnazista fiatalember hét éve tagja Oláh Tamás csoportjának. Egy másik társasággal kezdte a táncot, majd amikor az megszűnt, átjött Sümegre.

- Más stílussal is próbálkoztam, de úgy érzem, a balett a megfelelő mozgásforma számomra - mondta Illés, akit egyik próba szünetében kerestünk fel. - Szerdánként Forgács Márta balettművész foglalkozik velünk, szombaton pedig Oláh Tamás útmutatásai alapján gyakoroljuk a koreográfiákat. Az elmúlt években sokat fejlődött a mozgásom, jobb lett a tartásom. Jól esik, amikor ismerősök kérdezik, mit sportolok, hogy ilyen a tartásom. Testnevelés órán is érzem, könnyebben csinálom meg a feladatokat - fűzte hozzá.

Illéstől megtudtuk, a lányokkal a próbák szünetében leginkább a táncról, az iskoláról beszélget. Egyáltalán nem zavaró számára, hogy ő az egyetlen fiú a csapatban. Nem tervezi, hogy művészeti pályára lép, a tánc és a zene számára csupán kellemes kikapcsolódás.

Lenner Illés új mozgásformát gyakorol Oláh Tamással
Fotó: Tisler Anna

Oláh Tamás évtizedekig táncolt, ma már csak oktat. Kérdésünkre kifejtette, a balett minden tánc alapja, kiváló sport, minden izomcsoportot megmozgat. Emellett folyamatosan és keményen dolgozik az agy is, hiszen gyakori, hogy egyszerre több testrésszel végez a táncos egymástól független mozgást. A balettal azoknak is érdemes megismerkedni, akik később modern tánccal akarnak komolyabban foglalkozni - vélekedik a koreográfus.

Oláh Tamás szavai szerint a balett alapjainak elsajátítására akár már egy óvodás korú gyermek is képes, amennyiben az életkorának, valamint edzettségének megfelelő mozgáskombinációt kell lekövetnie.

A Broadway Tánccsoport jelenleg egy regionális táncversenyre készül. A tét nagy, ugyanis tavaly már részt vettek a megmérettetésen és kiemelt arany minősítést kaptak. Az idén is hasonlóan jól szeretnének szerepelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!