Borosta

2014.07.30. 17:30

A kerékpározás szerencsés szerelmese

Bánd - A biciklizés szerelmese és egy igazi ritkaságnak számító Peugeot kerékpár büszke tulajdonosa a geocaching játékunk egyik nyertese, Görög G. Bence.

Heffler Péter

A lehető legjobb helyre került a nemrég véget ért geocaching játékunkban kisorsolt bicikli, mivel a nyertes olvasó a kerékpározás megszállottja - derült ki a díjátadáson.

A mountain bike átvételekor a bándi Görög G. Bence édesanyja büszkélkedett el fia több mint harminc esztendős kétkerekűjével. A szóban forgó bicaj igazi ritkaság, már-már műkincsnek tekinthető, ugyanis a PH12 a Peugeot autógyár bicikligyártásának századik évfordulójára készült még 1982-ben. Érdekesség a típussal kapcsolatban, hogy bár centenáriumi kiadás, de a gyár a legkevesebbet pont a PH12-ből készítette abban az évben. Különlegességét nem csak a vázban futtatott bowden, illetve az ízléses ünnepi festés, hanem maga a tény adja, hogy ha a világhálón rákeresünk a típusra, egytől-egyig csakis kitűnő állapotúakkal találkozhatunk. Tehát a Peugeot kiváló minőséget készített.

Görög G. Bence a Peugeot autógyár PH12 típusú kerékpárjával (Fotó: Heffler Péter)

Nem véletlen, hogy igen borsos ára van egy ilyen kétkerekűnek, így Bence igazán szerencsésnek mondhatja magát, mert jócskán áron alul sikerült hozzájutnia annak idején. Első találkozásuk alkalmával még nem is sejtette, hogy mire bukkant. Amikor otthon rákeresett, akkor döbbent rá, hogy nagyjából az ötszörösét éri annak, mint amit kifizetett érte. Ennek már három éve, és Bence igyekszik is a nevéhez méltón bánni a biciklivel. A váz egy kis hibájától eltekintve - ami még az előző tulajdonos sara - a kerékpár makulátlan állapotban van. Amikor Bencéhez került, nem országúti kerékpár ritkaságnak nézett ki, hanem egy átlagos túra biciklinek. Aztán kétmaréknyi felesleges kütyü leszerelése után, a kerekek cseréjét és egyéb apró javításokat követően ismét régi fényében pompázott a kétkerekű. Bence nem szereti felaggatni különféle felszerelésekkel, elmondása szerint csak azért nem megy nagyobb túrákra vele, mert nem hajlandó csomagtartóval elcsúfítani a sportos kétkerekűt.

Szeret is száguldozni vele, hiszen egy Balaton körüli utat tíz-tizenegy óra alatt bármikor leteker, illetve ahova csak teheti, bicajjal közlekedik. A mérnök informatikusnak tanuló Bence a sportok mellett szeret fotózni, és a Pannon Egyetem szimfonikus zenekarában klarinétozik.

Amióta a Peugeot bicikli tulajdonosa, körülbelül ötezer kilométert tekert vele, de még bőven akad terv, hogy merre induljon útnak. Ezek között szerepel, hogy a Duna magyarországi szakaszát határtól-határig letekeri. Persze szigorúan minél gyorsabban, hogy ne kelljen a csomagtartóval elrontani a különleges bicaj látványát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!