Borászat

2013.04.23. 14:12

Borversennyel indult az ünnepi hét

Hagyományosan borversennyel indult a Szent György-hegyi napok rendezvénysorozat, amely immár a huszonegyedik.

Szijártó János

A borágazat felemelkedését, a térség, a badacsonyi borvidék jó hírét, azon belül a Szent György-hegy népszerűsítését is szolgálja a több mint két évtizede, minden tavasszal megrendezendő eseménysor.

Többek között erről is szólt a Szent György-hegyi napok keddi megnyitóján Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke, a Nyári Pincében. A megyei közgyűlés úgy vélte, hogy fontos ráirányítani a figyelmet a helyi értékekre, a tanúhegyek térségében termelt értékes borra.

A szervezők nevében Tóth János Zoltán köszöntötte a megjelent borászokat, polgármestereket, vendégeket. Úgy vélte, szerencsések a helybeliek, hiszen hazánk egyik legszebb vidékén élhetnek. Ahol nem utolsó sorban szép szőlő, finom bor terem. Tóth János Zoltán bemutatta utódját, a Szent György-hegy hegyközség újonnan megválasztott elnökét, Knollmájer Ferencet, illetve a házgazda Nyári Ödön is külön üdvözölte a résztvevőket.

 

Lasztovicza Jenő nyitotta meg az idei Szent György-hegyi napok rendezvénysorozatot (Fotó: Szijártó János)

A hivatalos megnyitó után kezdődött meg a borok idei versenye, ahol ezúttal 127 mintát bírált a Kulka Gábor vezette zsűri. A szakmai értékelés alapján nagyarany minősítést 5, aranyat 13, ezüstöt 62, bronzot 29 bor kapott. A Szent György-hegyi napok programjai csütörtökön ínyencvacsorával folytatódnak a Tapolcán a Hotel Gabriellában, pénteken 18 órától szakmai konferenciára várják az érdeklődőket a Széchenyi István Szakképző Iskolában.

Szombaton a borutakat járják végig a résztvevők. Reggel kilenckor indulnak a túrák, a szokásos három útvonalon. Raposkáról a Szent Mihály borútra, Kisapátiból a Bazaltorgona borútra, Hegymagasról a Szent György borútra juthat a borkedvelő közönség. Vasárnap reggel 9 óra után Hegymagasról, a kultúrház előtti térről indul a felvonulás.

A borlovagrendek, táncosok, fúvósok, huszárok, egyházi képviseletek, vendégek célja ezúttal is a Lengyel Kápolna lesz. A szabadtéri mise és borszentelés 10.30-kor kezdődik.  


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!