Berhida

2015.03.07. 17:43

A cserszegi fűszeres és az olaszrizling volt a nyerő Berhidán

Berhida - Nagy Gábor cserszegi fűszerese, Macher György olaszrizlingje és Zsuppán István vegyes fehérbora kapta a nagyaranyat a megyei kertbarát szövetség éves borversenyén.

Szabó Péter Dániel

Immár hatodik esztendeje minden év tavaszán borversenyre hívja a Veszprém megyei kertbarátokat és borászokat a Kertészek és Kertbarátok Veszprém Megyei Területi Egyesülete. Minden alkalommal más-más település ad otthont a nedűk vetélkedésének. Tavaly Zánkán tartották a rendezvényt, idén a megyeszerte ismert és elismert kertbarát körrel rendelkező Berhidára esett a választás.

A Berhidai Nyugdíjas Klub épületében már szombat délelőtt nagy volt a sürgés-forgás. Amíg a vendégek a házigazda kertbarát kör által biztosított finomságokat fogyasztották, addig a nagyteremben a nevezett borokat regisztrálták Győrfi Károly szakmai irányítása mellett. A Kelet-Balatoni Borrend nagymestere volt ugyanis a szakmai fővédnöke a borversenynek, ő adott hasznos tanácsokat az öt asztalnál helyet foglaló huszonöt bírálónak.

 

Ami a felhozatalt illeti, noha az elmúlt év időjárása finoman szólva sem kedvezett a szőlőnek, azért 102 nedűvel mégis neveztek a borászok. Érkeztek fehér- és vörösborok, valamint rozék Tapolcafőről, Pápáról, Vörösberényből és Zánkáról, sokan küldték bírálatra palackjaikat Várpalotáról, Pétfürdőről és Berhidáról is.

Kellerné Szász Anikó, a házigazda Berhidai Kertbarát Kör elnöke az ünnepélyes megnyitón elmondta, nagy öröm és megtiszteltetés egyben, hogy otthont adhatnak a versenynek. Molnár Ferenc, a megyei szövetség elnöke hozzátette, a jó látni, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére sokan neveztek. Pergő Margit, Berhida polgármestere is üdvözölte a rendezvényt, s a várost bemutató sétára és sajtkóstolásra invitálta a borversenyre érkezett vendégeket.

A folytatásban elindult aztán a kóstolás, sorban töltötték meg a bírálók poharait a kertbarát kör tagjai. Délutánig tartott a munka, majd a pontozólapok összegyűjtése után eredményt is hirdettek a szervezők. Nagyaranyat Nagy Gábor cserszegi fűszerese, Macher György olaszrizlingje és Zsuppán István vegyes fehérbora kapott, míg a kertbarát szövetség vándorserlegét a zenittel nevező Keresztes János vehette át. Különdíjjal jutalmazták még Csóka Dezső olaszrizlingjét és Major Károly pinot noir vörösborát. Molnár Ferenc megyei elnöktől megtudtuk, összesen 18 arany, 34 ezüst és 26 bronz minősítést adtak ki, míg 24-en oklevél elismerésben részesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!