Belföld

2010.05.25. 17:35

Vízimentők - Csapatban az erő

Zánka - Néhány napja egy végsőkig kimerült családot mentettek ki a háborgó Balatonból a vízimentők nem kis erőfeszítés árán. A tavalyi évben háromszáznál több riasztásra vonultak ki a vízimentők.

Halmos György

A családnak szerencséje volt, úgy, mint azoknak a bajbajutottaknak, akiken képzett vízimentők segítenek. A napokban vehetik kézhez oklevelüket a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának zánkai bázisán kiképzett vízimentők első turnusának tagjai; vannak, akik az ország másik feléből érkeztek és a munkájukhoz kell a tanúsítvány, vannak, olyanok, akik nyáron a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata kötelékében dolgoznak majd különböző balatoni strandokon. Az első csapat egyébként  huszonegy tagú. A jelentkezők többsége olyan  főiskolai, illetve egyetemi hallgató, akik a nyári szünetre kerestek maguknak  elfoglaltságot, amit meg is fizetnek.

Nem lehet elég korán elkezdeni. Már a gyerekek érdeklődését megpróbálják felkelteni a vízimentők az általuk szervezett táborokban. Felhívják figyelmüket a veszélyekre, és egymás iránti felelősségre nevelik egymást. A jó csapat és a sikerélmények segíthetnek, hogy életpálya legyen a vízimentés.

- Folyamatosan, egész évben indítunk tanfolyamokat, a nyárra már megvannak az egyhetes, intenzív képzések időpontjai - közölte érdeklődésünkre Szedlák-Kun Péter, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat (VMSZ) oktatási bizottságának tagja.

- Úgy alakítottuk ki a rendszerünket is, hogy lehetőleg tapasztaltabb kolléga jusson minden kezdőre, így folyamatosan segíteni tudja majd a munkája során. A képzésben - nyugat-európai minta alapján - már évek óta alkalmazzuk, hogy mindenkinek, vagyis a korábban megszerzett diplomával rendelkezőnek is szintfelmérőt kell teljesítenie. Bizonyítaniuk kell, hogy fizikailag megfelelnek a feladatra, másrészt mindannak az ismeretnek a birtokában vannak, ami a sikeres mentéshez, akár az újraélesztéshez szükséges. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatosságra a képzés terén is, minden új eszközt bemutatunk. Szeretnénk megtanítani például mindenkit arra, miként kell a félautomata defibrillátort használni, hiszen egyre több strandon van már ilyen életmentő eszköz.

A bukási arány a tanfolyamokon körülbelül 25-30 százalékos.

Nagyon sokan nem tudják, valójában mit jelent a vízből menteni, mekkora erőfeszítés, fizikai megterhelés. Mit jelent hosszabb távot úszni úgy, hogy valakit húzok a vízben, mit jelent valakit újraéleszteni. A tanfolyamok elméleti része egyébként általában nem jelent gondot a jelentkezőknek, hiszen az indulók többsége főiskolás, egyetemista, nekik 70-100 oldalt megtanulni nem probléma, hozzászoktak már.

A jelentkezők motivációja sokrétű: vannak olyanok, akik korábban már dolgoztak a VMSZ kötelékében, vagyis nem az első évet kezdik el. Ők a rutinjuk miatt sokat tudnak segíteni társaiknak. Sokan jönnek például azért, mert olyan helyet keresnek, ahol jó körülmények között, biztos háttérrel tudnak dolgozni, a nyári szünidő alatt.

Sok pénzt nem tud az egyesület fizetni, vagyis ha valaki meg akar gazdagodni, akkor nagy valószínűség szerint nem ezt a munkát választja - hangsúlyozta Szedlák-Kun Péter.

- Ugyanakkor nagyon népszerű főiskolások, egyetemisták körében a vízimentés. Hiszen nem hanyagolható el a munkahelyi környezet sem, kevés ideálisabb helyet tudok elképzelni nyáron, mint vízparton dolgozni, más szempontból viszont nagyon nehéz is. S vannak azután olyanok is, akik elhivatottságból, felelősségérzetből választják ezt a szolgálatot. Közülük, akik megragadtak nálunk, többen később tűzoltók, mentők, orvosok lettek - fűzte hozzá helyzetelemzéséhez.

A felelősségérzettel kapcsolatban a VMSZ munkatársa arról beszélt, hogy nagyon érdekes tapasztalataik vannak, ennek alapján tudna azokkal vitatkozni, akik azt állítják, hogy ez a mai fiatal korosztály felelőtlen.

Szedlák-Kun Péter eloszlatta azt a tévhitet is, hogy a strandi szolgálat viszonylag egyszerű és könnyű foglalatosság lenne. Az elképzelésekkel ellentétben rendkívül komoly, a legtöbbször nagyon fárasztó munka, hiszen egész nap szabadban, napon kell dolgozniuk munkatársaiknak, és kemény feladat azért is, mert folyamatosan figyelni kell. A folyamatos készenlét mellett a felelősség is óriási, a strandon lévő összes fürdőzőre figyelni kell, ez esetenként több száz strandolót jelent.

 

- Megmondom őszintén, én ilyen hullámokat még nem láttam - közölte  megilletődve az a férfi, akit a viharos Balatonon hánykolódó vitorlásról hoztak ki a közelmúltban a vízimentők.  Felelőtlen volt, saját maga és mások életét kockáztatta, amikor abban az időben vízre szállt. Szerencsére kimentették  őket a bajból.

Persze, mondhatnánk, ez a kötelességük, de azért nem lehet ilyen egyszerűen elintézni ezt. Mert ahhoz, hogy  a Balaton Európa legbiztonságosabb tava legyen, nemcsak profi vízimentőkre és vízi rendőrökre van szükség, hanem olyan hajósokra, fürdőzökre is, akik betartják a szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!